São Paulo

São Paulo

São Paulo is in vele opzichten erg verschillend van Rio de Janeiro, het toeristische plaatje van Brazilië. Met zijn (bijna) 20 miljoen inwoners (Região Metropolitana, ofwel Grande São Paulo omvat 39 municípios die de volledige stad + rand uitmaken) mag São Paulo zich de grootste stad noemen van de zuidelijke hemisfeer, van beide Amerika’s en van Brazilië zelf. De stad zelf is 1.523 vierkante kilometer groot, per vierkante kilometer wonen er 7.148 mensen. Ter vergelijking: in België wonen er 347 mensen per vierkante kilometer op een totaal van 10.296.350 inwoners, iets minder dan het aantal inwoners van São Paulo zonder de bijbehorende municípios (10.886.518).

Nogal wat immigranten wonen in São Paulo, miljoenen Italianen en Japanners emigreerden naar São Paulo in het einde van de 19de eeuw en in het begin van de 20ste eeuw. Miljoenen Brazilianen uit het binnenland (vooral uit het noord-oosten) volgden (en volgen nog steeds) hun voorbeeld. Hierdoor werd São Paulo een cultureel en industrieel centrum dat tot het rijkste van Brazilië mag beschouwd worden. Die rijkdom bracht ook problemen mee, vergelijkbaar met de problemen van andere grote wereldsteden. Op dit moment rijden er meer dan zes miljoen voertuigen rond in São Paulo, met alle gevolgen vandien. São Paulo wordt dagelijks overvlogen door de tweede grootste helikoptervloot ter wereld, enkel voorafgegaan door New York. Inzake het gezegde “This city never sleeps” is São Paulo de winnaar. Paulistanen (inwoners van de stad; inwoners van de staat worden Paulistas genoemd) noemen hun stad Sampa en, ondanks het niet ophoudend geklaag over de verkeersellende, straatgeweld of pollutie, zouden ze er niet aan denken om elders te gaan wonen.


Marginal Tietê, een van de drukste verkeersaders van São Paulo
(hier geklikt op een zeldzaam rustig moment)


Dagelijkse verkeersellende in het centrum van São Paulo

São Paulo vormt een plateau op 792 meter boven de zeespiegel. Het kan er bepaald koud zijn in de (Braziliaanse) winter en erg heet in de zomer. De stad maakt een grote indruk bij een eerste bezoek, maar voor wie houdt van grote steden en de opwinding van het nachtleven kan São Paulo een aangename ervaring zijn.

Bezienswaardigheden

Interessante bezienswaardigheden van São Paulo: de Mercado Municipal, het fraaie Parque Ibirapuera, het Pátio do Colégio (waar de Jezuïeten in 1554 de stad oprichtten), het Teatro Municipal (de trots van São Paulo), diverse leuke en interessante musea (Museu de Arte Moderna of Contemporânea, Aeronautica, Museu de Arte Sacra, Museu Lasar Segall…), het Instituto Butantã (waar meer dan 1.000 slangen gehouden worden om hun venijn op te vangen voor de productie van tegengif), Casa do Bandeirante, het Museu do Ipiranga (met fraaie tuinen).


Pátio do Colégio

Sociale problemen

Hoewel er in São Paulo minder favela’s zijn dan in Rio de Janeiro bestaat ook daar een ernstig sociaal probleem dat zich vooral vertoont in een groot tekort aan woongelegenheid. Volgens gegevens ven het IBGE liep dat tekort in het jaar 2000 al op tot 800.000 woningen. Dat is het equivalent van 3 miljoen mensen die geen toegang hebben tot een normale woning en daarom hun toevlucht zoeken in favela’s met de daaraan gekoppelde gevolgen van geweld en miserie.


De favela Paraisópolis in São Paulo, allesbehalve een paradijs

De misdaadfractie PCC (Primeiro Comando da Capital) vond zijn oorsprong in de jaren negentig, in de gevangenis van Taubaté (op 134km van São Paulo). De PCC breidde zich uit tot andere gevangenissen en wordt momenteel beschouwd als de grootste misdadige organisatie van Brazilië, een misdaadsyndicaat met activiteiten als ontvoeringen, gevangenisopstanden, bankovervallen, drugshandel tot moorden. Hun voornaamste wapen is de gsm. Dankzij de gebrekkige controle in de Braziliaanse gevangenissen worden er gsm’s binnen gesmokkeld waarmee opgesloten kopstukken van de PCC de misdaden coördineren en organiseren. Dit leidde in 2007 ondermeer tot hevige aanvallen op politieposten, banken en brandweerkazernes in São Paulo waarbij tientallen doden vielen. Er zijn signalen dat de PCC niet alleen in de stad en staat São Paulo opereert, maar ook vertakkingen heeft naar Rio de Janeiro, Minas Gerais, Bahia, Alagoas, Mato Grosso, Paraná en Rondônia. Hun macht gaat zo ver dat ze delen van hun misdaadgeld investeren in de studies van aankomende advocaten, dit met de bedoeling dat die hen verdedigen eenmaal ze afgestudeerd zijn. Af en toe slaagt de politie erin een corrupte advocaat te betrappen terwijl hij/zij een gsm binnen smokkelt in een of andere gevangenis.

Ayrton Senna: bekende Paulistano

Ayrton Senna da Silva (34) stond in 1993 op de derde plaats in de wereld als best betaalde atleet. In dat jaar kon hij 18,5 miljoen dollar bijschrijven op zijn bankrekening. Voor Brazilianen was Senna een levende legende, hun drievoudige kampioen en het levende bewijs dat een Braziliaan de wereld aankon en zelfs kon overwinnen. Helaas, op 1 mei 1994 sloeg het noodlot toe tijdens de Grand Prix op de Imola omloop in Italië. Om 9u13 Braziliaanse tijd vloog Senna de Tamburello bocht uit aan 300km/uur en sloeg te pletter tegen een muur. De scène werd live uitgezonden op de Braziliaanse televisie en zorgde meteen voor een nationaal trauma.

Ayrton Senna kreeg een staatsbegrafenis. Toen het vliegtuig aankwam met zijn stoffelijk overschot stonden 250.000 fans hem op te wachten. De lijkdienst werd bijgewoond door 110.000 rouwenden; de tocht naar de begraafplaats Morumbi kreeg een gevolg van 250.000 mensen. Tot op vandaag wordt Senna aanbeden als een afgod van de sport. Nogal wat Braziliaanse autobestuurders zien zichzelf als een soort Ayrton Senna-kloon op de gewone wegen. Het mag dan ook geen verwondering wekken dat de ongevallenstatistieken van Brazilië schrikwekkend zijn. In de eerste vijf maanden van 2008 kwamen 3.000 mensen om het leven op Braziliaanse wegen op een totaal van 53.000 ongevallen. De voornaamste oorzaak van al die ongevallen is de onvoorzichtigheid van de Braziliaanse autobestuurder. De meeste slachtoffers vallen bij frontale aanrijdingen, door gevaarlijke inhaalmanoeuvres.


De grafsteen van Ayrton Senna

Video Top Gear m.b.t. Ayrton Senna

Nuttige links

Belgisch Consulaat São Paulo
Nederlands Consulaat São Paulo
Wikipedia São Paulo
Officiële website stad São Paulo (Portugees)