Natal

Natal: Cidade do Sol

Omschrijving

Natal, de hoofdstad van de staat Rio Grande do Norte, heeft een bijzondere aantrekkingskracht op toeristen, niet in het minst door zijn reputatie als “Cidade do Sol”. Deze bijnaam heeft Natal te danken aan het feit dat de stad het hoogste aantal dagen per jaar heeft van Brazilië dat de zon schijnt (gemiddeld 300 dagen).


Forte dos Reis Magos

Twee andere omschrijvingen zijn “Cidade Presépio” of “Cidade dos Reis” omwille van het belangrijkste symbool, het “Forte dos Reis Magos”. De bouw van dat fort valt ongeveer samen met de oprichting van de stad (1599); de naam “Reis Magos” is te danken aan de begindatum van de werken die op 6 januari 1598 (Drie Wijzen) begonnen.


Praia de Genipabú

Groei

De natuurlijke schoonheid van de omgeving en de vele stranden trekken jaarlijks minstens twee miljoen toeristen aan die graag mogen vertoeven op de exotische stranden van Ponta Negra en Genipabú. Volgens officiële gegevens zouden er om en bij de 800.000 inwoners (Natalenses) zijn in Natal, tevens staat de stad bekend als een van de minst gewelddadige steden van Brazilië. Op dit moment is de groei niet meer te stoppen. Natal zal zeker uitgroeien tot een van de Braziliaanse metropolen. Met een gemiddelde temperatuur van 28 graden Celsius en de vele zonnige dagen is het er goed om te leven. Dankzij de goede ligging waait er altijd een frisse zeebries die de lucht zuiver houdt. De vele duinen vormen een natuurlijke filter die het water netjes houdt. Het 1.172 hectaren grote Parque das Dunas (Duinen Park) vormt een beschermd gebied met enkele bijzonder aantrekkelijke wandelpaden.

Economie

Met zoveel aantrekkelijkheden mag het niet verwonderen dat het toerisme het hart van de economie is in Natal. Het gaat hier zowel over nationaal als internationale bezoekers. Naast dat toerisme bestaat er ook een textielindustrie. Voor het overige bloeit de handel er via de vele departementen van winkelketens, kleinhandel, supermarkten en shoppingcenters als Midway Mall, Natal Shopping, Natal Norte Shopping, Praia Shopping, Shopping Cidade Jardim, Lagoa Center, Seaway Shopping en vele anderen. Een sterk opkomende economische hefboom wordt gevormd door de vastgoedsector. Er wordt erg veel gebouwd en de speculatie draait op volle toeren. Natal zal na de afwerking van het “Mirante João Olímpio Filho” over het hoogste gebouw van het noordoosten beschikken, met een heliplatform en hoge standaarden. De vraag naar vastgoed vanwege buitenlanders joeg de speculatie omhoog waardoor de woonprijzen eveneens stegen. Ondanks die hogere woonprijzen blijft de vraag stijgen waardoor investeringen zeker vruchten zullen afwerpen. Bekende filmacteurs als Antonio Banderas en Melanie Griffith waren erbij toen “Grand Natal Golf” werd ingehuldigd, een immobiliënproject tussen de stranden van Pitangui en Jacumá, alwaar zij ook de eigenaars zijn van een buitenverblijf. Sportman David Beckham lanceerde het sportcentrum David Beckham World of Sport”, dichtbij Natal. De luchthaven Aeroporto Internacional Augusto Severo (Parnamirim) vangt nu nog alle bezoekers op, maar die zullen in de toekomst aankomen op de nieuwe luchthaven Aeroporto Internacional de São Gonçalo do Amarante die in aanbouw is.


Ponta Negra

Ponta Negra

Ponta Negra is de belangrijkste toeristische troef van Natal, een paradijselijke badplaats met alle mogelijke toeristische voorzieningen. De baai wordt beschermd door het hoger vermelde Parque das Dunas en door de “Morro Careca” (Kale Heuvel – naam ontleend aan de kale plek in de begroeiing). Langs het fraaie strand ligt een boulevard met erg veel restaurants waar men kan genieten van vrijwel alle typische Braziliaanse vlees- en visgerechten, maar ook van de internationale keuken.

Praia do Costeira

De meeste hotels liggen langs de mooie kuststrook Costeira, tussen Natal en Ponta Negra. Het beeld bestaat uit een ongerept strand en mooie duinen. Wandelen van de Praia de Costeira naar Ponta Negra langs het strand is een aanrader.


Parque das Dunas

Bezienswaardigheden

Naast de mooie stranden zijn er bezienswaardigheden als het Teatro Alberto Maranhão (in de wijk Ribeira), het Forte dos Reis Magos, de Catedral Nova (eigenaardige architectuur), de Coluna Capitolina (een geschenk van de voormalige Italiaanse dictator Mussolini), de Rampa (antieke aanlegsteiger voor watervliegtuigen – de Braziliaanse president Getúlio Vargas en zijn Amerikaanse collega Roosevelt ontmoetten er elkaar tijdens WOII), de Morro do Careca (ten zuiden van Ponta Negra, een duin van 120 meter hoog) en de brug Ponte Newton Navarro (met 1,8km lengte). Het Centro de Turismo (kleine foto naast deze tekst) in de wijk Petrópolis is een voormalige gevangenis die omgetoverd werd tot een ruimte voor 38 winkels waar artisanale spullen en souvenirs van Natal worden aangeboden. Het gebouw ligt boven op een duin en biedt een fraai uitzicht op de oceaan en de rivier Potenji. Iedere donderdagavond kunnen toeristen er ook terecht voor de “Forró com Turista”, een traditioneel feest waar men forró kan leren dansen met lokale dansers en danseressen. Een bezoek aan het Centro do Turismo is een must.


Catedral Nova


Rampa


Ponte Newton Navarro

Bekende Natalense: Roberta Sá

Roberta Sá werd in 1980 geboren in Natal. In haar jeugd maakte ze via haar ouders kennis met de rockmuziek van de Beatles en de Jovem Guarda (Braziliaanse rockgroepen uit de jaren zestig), MPB (Música Popular Brasileira) en regionale muziek. Op haar negende verhuisde ze naar Rio de Janeiro. Op haar achttiende verbleef ze een jaar in de USA via een uitwisselingsprogramma en leerde er zingen in een koor gedurende een jaar. Terug in Rio begon ze journalistiek te studeren en volgde verdere zanglessen. In 2002 kwam ze terecht in het bekende Braziliaanse televisieprogramma Fama. Onrechtstreeks kwam ze hierdoor in contact met Felipe Abreu (broer van zangeres Fernanda Abreu) die haar stimuleerde en voorbereidde voor een eerste show en een demo. Die demo (met vijf nummers) kwam terecht in de handen van novela-auteur Gilberto Braga die haar een nieuw nummer liet opnemen voor zijn novela Celebridade. Haar eerste album “Braseiro” verscheen in 2005 met daarop o.m. een compositie van Chico Buarque. In augustus van 2007 verscheen “Que Belo Estranho Dia Para se Ter Alegria” en in december van dat jaar trad zij op in het stadion Machadão in Natal, t.g.v. het event “Natal in Natal”. Meer dan 10.000 mensen woonden de show bij. Bekijk hieronder een videoclip van Roberta Sá met het nummer “Belo Estranho Dia De Amanhã”.

Korte documentaire: Natal – Cidade do Sol

Nuttige links

Officiële website Natal
Startpagina Natal
Visit Natal
Natal EcoAventura
Mauricio Travels – Touroperator Natal
Natal Brazil – Reisgids

Reisstart Natal