Politiek

Politiek in Brazilië

presidentes

De Braziliaanse presidenten van de jongste decennia op een rijtje; v.l.n.r. Fernando Henrique Cardoso, Luiz Inácio Lula da Silva, Dilma Rousseff.

De hoofdstad van Brazilië is Brasília, in het federaal district (Distríto Federal). Sinds 1988 is Brazilië een federale presidentiële democratische republiek waar de president tegelijk het staatshoofd en het hoofd van de regering is. Een van de basisprincipes van de politiek in de republiek Brazilië is het meer-partijen systeem, een garantie op politieke vrijheid. De administratieve structuur van de staat is een federatie. Nochtans vormen de gemeentes autonome politieke entiteiten waardoor de federatie een tripartite wordt: de regering, de afzonderlijke deelstaten (26 + 1 ‘estados’) en de gemeentes (municípios). De drie machten zijn de uitvoerende macht, de wetgevende macht en de juridische macht. De uitvoerende macht ligt in handen van de regering met de president aan het hoofd die gekozen wordt voor een ambtstermijn van 4 jaar die eenmaal met dezelfde periode kan verlengd worden. De wetgevende macht is genesteld in het nationaal congres, een stelsel met 2 kamers. De volksvertegenwoordigers worden vierjaarlijks gekozen in een proportioneel systeem per staat. De senatoren worden voor een termijn van 8 jaar verkozen.

supremo

Het gebouw van het ‘Supremo Tribunal Federal’ in de hoofdstad Brasília, Distríto Federal.

De 26 + 1 deelstaten worden geleid door een gouverneur die verkozen wordt voor 4 jaar, mogelijk te verlengen met dezelfde periode. Dit geldt ook voor de burgemeesters van de gemeentes. Zowel op het niveau van staat als gemeente is er slechts 1 kamer van ‘deputados estaduaís’ (staat) of ‘vereadores’ (op gemeentelijk niveau). De juridische macht is in handen van 11 ministers die aangeduid worden door de president, op advies van de senaat. De ministers van het Supremo Tribunal Federal worden niet automatisch vernieuwd bij elk presidentieel mandaat, dit gebeurt enkel als een van hen op pensioen gaat, of na een overlijden.

Brazilië vandaag