Pirenópolis

pirenopolis

Het stadje Pirenópolis, een toeristische trekpleister in de staat Goiás, staat bekend voor zijn wondermooie natuurlijke omgeving met vele watervallen die vrijwel allemaal een wandeling en een bezoek waard zijn.

De geschiedenis van Pirenópolis is een van de meest relevante van Goiás. Het stadje was oorspronkelijk (in 1727) niet meer dan een kleine nederzetting. Aan de groei kwam een (tijdelijk) einde in de tweede helft van de 18de eeuw, dankzij de crisis in de zoektocht naar goud. De economie kwam terug op gang in 1800, gedreven door de katoenteelt, veeteelt en handel.

pire1

De gebruikelijke handelsroutes kenden een wijziging vanaf 1850; het stedelijk centrum bleef echter aangroeien tot het einde van de 19de eeuw toen de stad een periode kende van economische en culturele stabiliteit.

pire2

In de jongste decennia kende het toerisme een belangrijke groei in Pirenópolis, ten goede komende aan de lokale economie. In 1989 werd Pirenópolis erkend als ‘Patrimônio Histórico e Artístico Nacional’. Pirenópolis ligt op korte afstand van de hoofdstad Brasília (in het federaal district) en krijgt ook van daaruit erg veel bezoekers.

pire3

De stad herbergt historische en culturele curiositeiten, en biedt vele mogelijkheden voor de ecotoeristen en avontuurlijke sporters.

pire4

De gezellige straatjes zijn omringd met mooie huizen en kerken in barokke stijl. De culturele tradities stimuleren lokale artisanale spullen waaronder zilveren juwelen en vakkundige houten meubelen. Verder maakt men er ook de bedrading van matrassen en vele artisanale objecten stenen objecten, of in klei.

pire5

Foto’s: Rafael Neddermeyer/Fotos Públicas