Museu do Amanhã

ma00

Dit museum, vrij vertaald ‘Museum van Morgen’, bevindt zich naast het Mauá plein, in de havenbuurt van Rio de Janeiro. De bouw, een project van de Spaanse architect Santiago Calatrava, kostte naar schatting 230 miljoen reais. Het museum werd op 17 december van 2015 ingehuldigd in aanwezigheid van de toenmalige presidente Dilma Rousseff. In het eerste weekend na de inhuldiging werden al meer dan 25.000 bezoekers geteld.

ma02

Het museum wil plaats bieden aan kunsten en wetenschappen, tegelijk een wegwijzer die de aandacht vestigt op problemen als klimaatwijzigingen, de teloorgang van het milieu en sociale ondergang. Het gebouw is uitgerust met vinnen die zich bewegen volgens de lichtinval en ventilatie, zich voortdurend aanpassend aan de omstandigheden van de directe omgeving.

ma03

Er worden vooral ideëen tentoongesteld via digitale middelen, meer dan objecten. Het museum werkt samen met belangrijke Braziliaanse universiteiten, wetenschappelijke instituten. Er worden gegevens in real time verzameld m.b.t. het klimaat, de bezetting van ruimtestations, i.s.m. de Verenigde Naties. Het museum kan rekenen op bijdragen van astronauten, wetenschappers en climatologen.

ma04

ma05

Het museum werd gebouwd op de pier, temidden van een groene zone van 30.000 m2 met tuinen, meertjes, fietspad en ontspanningsruimtes. Het gebouw zelf is 15.000 m2 groot, de gebruikte materialen zijn duurzaam. De energie wordt opgewekt met zonnepanelen.

ma06

Foto’s: Alexandre Macieira/Riotur/Fotos Públicas