Bloemenpracht in Holambra

holambra-1

Expoflora is de grootste tentoonstelling van bloemen en planten in Latijns Amerika, jaarlijks te bewonderen in Holambra. Holambra ligt in de staat São Paulo, in het zuiden van Brazilië. Haar naam ontleent het stadje aan de landen Holland, Amerika en Brazilië.

holambra

Vlak na de Tweede Wereldoorlog trok een grote groep Nederlanders naar Brazilië die de productie van melk en merkproducten introduceerden, maar ook begonnen met de productie van bloemen, waaronder gladiolen. Door deze Nederlandse invloed staat de stad ook wel bekend als ‘de stad van de bloemen’. Naast bloemenvelden zijn hier ook Oudhollandse molens én een stroopwafelfabriek te vinden. Een klein stukje Nederland in Brazilië dus.

holambra-2

Expoflora is een soort welkom aan de lente. Het event karakteriseert zich niet als een markt (met de bedoeling om te verkopen), maar wel om te tonen wat de meer dan 400 telers in Holambra in hun mars hebben.

holambra-3

Deze oude Hollandse kolonie, vandaag een heuse stad met meer dan 12.000 inwoners, is het grootste centrum van de bloemen- en plantenteelt van Brazilië, verantwoordelijk voor meer dan 50% van de verkoop in deze sector. Uiteraard dient Expoflore ook om nieuwe variëteiten van bloemen & planten voor te stellen aan het publiek, nieuwe trends voor te stellen op het vlak van decoratie en tuinaanleg, en om de reacties van de consumenten te leren kennen.

Foto’s: Fabiano de Bruin/Expoflora 2016/Fotos Públicas