Luxe uitstapje

cristo-redentor-2

Het aartsbisdom van Rio de Janeiro is van plan om speciale uitstappen te organiseren om het Cristo Redentor beeld te bezoeken om vijf uur ’s ochtends, dit om de zonsopgang te kunnen bewonderen vanuit dit unieke punt op de top van de Corcovado berg.

Het bisdom weigert de term “VIP bezoek” te gebruiken, maar niemand zal ontkennen dat de geplande vraagprijs van R$ 1.000 (ong. 275 euro) in die richting wijst. Die prijs wordt vooralsnog niet bevestigd door het bisdom, maar mensen die betrokken zijn met het project, bevestigen het wel.

cristo-redentor-3

Deze prijs is vergelijkbaar met het tarief van het bekende luxe hotel Copacabana Palace die dergelijke uitstappen aanbood tussen 2013 en 2015. Groepen tot 15 mensen werden naar boven gebracht om te ontbijten aan de voet van het gigantische beeld van 38m hoog, dit terwijl de toegang voor de gewone toeristen gesloten was. In ruil deed het hotel “schenkingen” aan het aartsbisdom die volgens de kerk, niet vooraf afgesproken werden. De attractie trok ongewone aandacht in buitenlandse kranten als de New York Times en werd uiteindelijk stop gezet wegens de negatieve repercussie. Teveel luxe en te weinig religie, daar ging het om.

Een en ander moet nog bevestigd worden door het ICMbio (Instituto Chico Mendes de Conservação da Biodiversidade), verantwoordelijk voor de administratie van het nationale park van Tijuca en de berg Corcovado. Die houden zich voorlopig afzijdig en zeggen dat er nog niets goedgekeurd werd en dat bezoeken beperkt zijn tot de gewone openingstijden.