Opvangcentrum voor olifanten in Mato Grosso

elefante-3

Tientallen jaren van mishandeling voor Maia en Guida, 2 olifanten van Aziatische oorsprong, zal een happy end kennen vanaf oktober. Zij worden de eerste bewoners van het “Santuário de Elefantes Brasil“, een tot nog toe eerder onbekend instituut gevestigd in het nationale park Chapada dos Guimarães, op 65 km afstand van Cuiabá, de hoofdstad van deelstaat Mato Grosso. De fazenda in kwestie heeft een oppervlakte van 1100 hectare en werd aangekocht middels internationale schenkingen om olifanten te beschermen.

elefantes-1
Beide dieren werden in beslag genomen in een circus in Bahia en leven nu al zes jaar in een opvangcentrum voor dieren, in Paraguaçu, Minas Gerais. Maia, 44 jaar oud, en Guida, 42 jaar, zullen verzorgd worden door dierenartsen en specialisten. De fazenda heeft een capaciteit om tot 50 olifanten op te vangen en te verzorgen. De maandelijkse kost bedraagt R$ 20.000, in de beginfase. Alle kosten zullen gedekt worden door schenkingen van internationale NGO’s.

elefantes-2
Naar vermoeden leven er in Brazilië zowat 5.000 olifanten in dierentuinen en circussen, niet bepaald een ideale omgeving voor deze dieren, zelfs als ze goed verzorgd worden. Het Santuário zal niet toegankelijk worden voor het publiek; het is de bedoeling dat de dieren in een natuurlijke habitat kunnen leven, zonder gestoord te worden door het menselijke ras. Er komt wel een centrum in de stad waar geïnteresseerden zich zullen kunnen informeren over de biologische en fysieke aspecten, en het gedrag van de dieren. Via camera’s zal een en ander live te volgen zijn. Die beelden zullen ook via het internet te bekijken zijn.

Bron: Agência Brasil
Foto’s: Santuário de Eelefantes Brasil