Brasília, de hoofdstad

brasilia-congresso

Modernistische gebouwen, futuristische architectuur en kunstzinnige vormen. Brasília, de hoofdstad van Brazilië, is een paradijs voor liefhebbers van architectuur. De stad is ontworpen door stedenbouwkundige Lucio Costa, de wereldberoemde architect Oscar Niemeyer en landschapsarchitect Robert Burle Marx. Brasília staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is daarmee de eerste moderne stad op deze lijst.

brasilia-3-poderes

Toen Juscelino Kubitschek in 1956 president van Brazilië werd, nodigde hij de beste architecten van Brazilië uit om een voorstel in te dienen voor het ontwerp van de nieuwe hoofdstad Brasília. De hoofdstad werd in slechts 41 maanden vanuit het niets opgebouwd en verving in 1960 de oude hoofdstad Rio de Janeiro. Het resultaat is een futuristische stad die opvalt door haar schoonheid, eenvoud en functionaliteit. Architectonische hoogtepunten zijn de werken van de architect Oscar Niemeyer, beroemd om het gebruik van ronde vormen in beton.

Ontdek de architectonische hoogtepunten

brasilia-catedral-2
Een van deze hoogtepunten is de Kathedraal van Brasília. Het indrukwekkende gebouw heeft een hyperboloïde vorm en bestaat uit 16 betonnen pilaren in de vorm van een doornenkroon. Voor het ontwerp kreeg Niemeyer in 1988 de Pritzker architectuurprijs, ook wel de ‘Nobelprijs voor de architectuur’ genoemd. Ook het presidentiële paleis Palácio da Alvorada is een kunstwerk op zich. De smalle pilaren creëren de illusie dat het gebouw de grond maar op enkele punten raakt. In het Oscar Niemeyer Internationaal Cultureel Centrum kun je alles over de beroemde architect te weten komen. In het culturele centrum – ontworpen door Niemeyer zelf – is een permanente tentoonstelling te bewonderen met werken van de architect.

brasilia-dom-bosco

Hoewel niet van de hand van Niemeyer, is ook het Santuario Dom Bosco zeker een bezoek waard. Laat je niet misleiden door de strakke en modernistische buitenkant, eenmaal binnen staat je een verrassing te wachten. Laat je verbazen door de adembenemende ruimte gevuld met hemelsblauw licht, gotische bogen en glas in lood ramen. Het gebouw is een eerbetoon aan de Italiaanse heilige Dom Bosco, die droomde over een utopische stad. Voor een indrukwekkend uitzicht over de stad moet je bij de opvallende televisietoren van Brasília zijn. Met 224 meter is dit het derde hoogste gebouw van Brazilië.

brasilia-torre-tv

Cultuur en outdoor activiteiten

brasilia-lago-paranoa

Niet alleen de architectuur is divers, ook de keuken van Brasília heeft veel te bieden. Bezoekers kunnen genieten van de beste nationale- en internationale gerechten. Daarnaast zijn ook cultuurliefhebbers in Brasília aan het juiste adres. Het hele jaar door vinden er tentoonstellingen en festivals plaats. Zin in een outdoor activiteit? In het Parque da Cidade is het dankzij de brede fietspaden prachtig fietsen. En het Paranoá meer is dé plek voor liefhebbers van de watersport. Er bevinden zich veel restaurants en bars in Pontão do Lago Sul die een prachtig uitzicht bieden op het Paranoá meer. Een avond uit begint hier, met uitizcht op het meer en een geweldige zonsondergang, waarna je in één van de nachtclubs in de omgeving tot in de nachtelijke uren kan doorbrengen. De meeste locals gaan voor ontspanning naar de watervallen in Pirenópolis, een stad 140 kilometer van Brasília.

pirenopolis-cachoeira-do-ab