Wat hebben Brigitte Bardot en Búzios gemeen?

buzios-bb1

Toen BB in 1964 aankwam in Rio de Janeiro (ze was toen 29 en gescheiden van Jacques Charrier) werd ze achtervolgd door de pers en had nauwelijks een rustig moment. Ze werd begeleid door haar toenmalige vriend, de zanger Bob Zagury. Alle mannen wilden maar al te graag met hem ruilen, alle vrouwen droomden er toen van om even beroemd te zijn als Brigitte. Het koppel verbleef in het appartement van Bob Zagury, op de Avenida Atlântica in Copacabana. Door de voortdurende belegering van de pers werd dat appartement eerder een soort gevangenis. Na een week werd ze het beu en snakte ernaar om terug te keren naar Frankrijk.

buzios-1

Om de druk te verlichten gaf ze een persconferentie in het Copacabana Palace hotel en beloofde ze interviews en foto’s. Die toegeving gaf haar even wat ruimte en met de hulp van wat vertrouwelingen en een vermomming slaagde ze erin Rio te verlaten, per boot richting Búzios. Dat was destijds een eenvoudig vissersdorpje waar rijke inwoners van Rio (toen ook al) enkele zomerhuisjes hadden. Búzios was toen als een eiland, moeilijk bereikbaar over land, en bezocht door politici, kunstenaars en buitenlandse bezoekers. Het koppel verbleef in Manguinhos, in de woning van de Russische diplomaat André Mouriaev, destijds de vertegenwoordiger van de VN in Rio de Janeiro. De pers was er nauwelijks of niet aanwezig.

buzios-praia

buzios-sun

BB genoot van de vrijheid en volgens de geruchten hield ze ervan om naakt te zwemmen en te zonnebaden, blootsvoets te wandelen, om te gaan met de eenvoudige vissers, spelen met dieren en liedjes te zingen, zichzelf begeleidend op een gitaar. Vooraleer terug te keren naar Frankrijk hield ze haar belofte, interviews gevend en poserend voor de persfotografen. Ze kwam hetzelfde jaar nog eens terug naar Búzios maar deze keer was de pers er wel massaal aanwezig.

buzios-bb2

Later verklaarde BB dat haar verblijf in Búzios een van de mooiste fases van haar leven vormde. Het bronzen beeld werd gemaakt door de kunstenares Christina Motta en bevindt zich op de wandeldijk “Orla Bardot”, vlak voor het strand van Armação.