Pantanal: het grootste draslandgebied ter wereld

pantanal

De Pantanal is het grootste draslandgebied ter wereld. Het omvat zo’n 195.000 vierkante kilometer en strekt zich uit over een groot gedeelte van Brazilië, Bolivia en Paraguay. Het ecosysteem van de Pantanal is uniek: hier kun je meer dan 3.500 verschillende soorten bomen en planten en ruim 650 vogelsoorten en talloze vissen, zoogdieren en reptielen tegenkomen. Daarom is de Pantanal de perfecte bestemming voor wie op zoek is naar avontuur in de ongerepte natuur!

pantanal-tucano

Kaaimannen, apen, capibara’s, jaguars en reuzenmiereneters: het zijn fascinerende dieren die je op safari in de Pantanal kunt spotten. Het Braziliaanse gedeelte van de Pantanal vind je in de deelstaten Mato Grosso en Mato Grosso do Sul, geleden in de regio Centraal-West. Tijdens het droge seizoen zijn de meest prachtige plekken goed bereikbaar. In het regenseizoen, dat duurt van oktober tot februari, staat 80 procent van de Pantanal onder water. De graslanden en bossen veranderen dan in een moeras en het hart van de Pantanal is dan alleen toegankelijk met een klein vliegtuig of per boot.

Paardrijden met pantaneiros

pantanal-2

Een bijzondere manier om de Pantanal te verkennen is vanaf de rug van een paard. In het droge seizoen brengen edele viervoeters je naar plekken waar je normaal gesproken niet gemakkelijk kunt komen. Ga paardrijden met de pantaneiros – de lokale cowboys – en word één met de natuur. Wist je dat je te paard meer kans hebt om wilde dieren te zien? In de Pantanal zijn verschillende ranches en ecolodges die paardrijtochten onder begeleiding van een gids organiseren.

Vissen tussen kaaimannen en reuzenotters

alligator

Sportvissers en liefhebbers kunnen hun hart ophalen op de Paraguay rivier in de Pantanal. Want dit is de plek waar je een dorade, piranha of pauwoogcichlide aan de haak kunt slaan. Je kan zelfs je eigen maaltijd bij elkaar vissen en ter plekke laten bereiden. Combineer sportvissen met een vijfdaagse bootreis, want dit is tevens je kans om kaaimannen en reuzenotters van dichtbij te zien. Een unieke ervaring midden in de Braziliaanse wildernis.

pantanal-onca

Ecotoerisme in natuurreservaat

In de Pantanal zijn verschillende ecolodges te vinden. Sommigen bevinden zich zelfs midden in het natuurreservaat. Om het unieke ecosysteem te behouden en te beschermen hebben de ecolodges samen met de lokale overheid een programma voor ecotoerisme ontwikkeld. Hierbij wordt nauw samengewerkt met de lokale bevolking, die tevens betrokken worden bij projecten om op een duurzame manier met de natuurlijke hulpbronnen om te gaan. Tegelijkertijd wordt er gewerkt om de levensomstandigheden van de lokale bevolking te verbeteren. Het natuurreservaat wordt gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek en observaties. De accommodaties maken gebruik van zonne-energie en zij hergebruiken regenwater.