Ontdek de 5 mooiste nationale parken van Brazilië

pn-chapada-diamantina

Als je je strandvakantie wil combineren met een avontuur midden in de mooiste flora en fauna van Brazilië, dan is een bezoek aan een nationaal park echt een must. Embratur, het Nationaal Verkeersbureau van Brazilië, heeft voor jou de top 5 van mooiste nationale parken samengesteld. Ga mee op ontdekkingstocht langs deze groene parels

1. Nationaal park Iguaçu (Paraná) – Spectaculaire watervallen

pn-iguacu

Het Nationaal park Iguaçu heeft een oppervlakte van maar liefst 185.262 hectare en ligt in het zuidwesten van de Braziliaanse staat Paraná, waar de rivieren Paraná en Iguaçu samenvloeien. Nabij het park ligt de op één na grootste stuwdam ter wereld, de Itaipudam. Het park staat op de Unesco Werelderfgoedlijst en is beroemd om haar spectaculaire 2.700 meter brede Iguaçuwatervallen die op de grens met Argentinië liggen. Er zijn diverse uitkijkpunten boven- en onderaan de waterval en echte avonturiers kunnen met een bootje vlak langs de waterval varen. Het meest indrukwekkende deel is de zogenaamde duivelskeel, een (bijna) cirkelvormige waterval van 80m hoog. Via een pad over het water loop je hiernaartoe, totdat je vlakbij het water staat dat hier met overweldigende kracht naar beneden stort. Rondom deze waterval bevindt zich een subtropisch regenwoud met duizenden plant-en diersoorten.

2. Nationaal park Pantanal Matogrossense (Mato Grosso) – Grootste waterlelies ter wereld

pn-mato-grosso

In het westen van Brazilië in de staat Mato Grosso ligt het nationaal park Pantanal Matogrossense. Dit moerasachtig gebied is vijf keer zo groot als Nederland en kent een waanzinnige diversiteit aan planten, bloemen en dieren. De biodiversiteit is zelfs nog groter dan het Amazonegebied. Kenmerkend voor Pantanal zijn de reusachtige waterlelies: de grootste ter wereld. Ondanks de unieke natuur en verscheidenheid aan flora en fauna is Pantanal niet bekend bij het grote publiek. Grote delen van het nationaal park zijn alleen per boot of te paard bereikbaar, dus hier vind je gegarandeerd rust te midden van de natuur. Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen met vissen op piranha’s, het observeren van de vele aapsoorten of het spotten van de meest exotische vogelsoorten.

3. Jaú nationaal park (Amazone) – Varend tussen krokodillen

pn-jau

Dit moerasachtig gebied gelegen in de staat Amazone heeft een oppervlakte van 22.720 vierkante kilometer en is in 2000 aangemerkt als Werelderfgoed. Het Jaú nationaal park is het grootste bosreservaat van Zuid-Amerika en wordt gekenmerkt door de rivier Rio Negro. Het natuurgebied is per boot te bereiken, waarbij je letterlijk door lianen en mangrove vaart. Kijk maar niet gek op als je ineens een krokodil langs ziet zwemmen of in de verte een gevlekte jaguar spot. Gelukkig kennen de gidsen dit gebied door en door dus je hoeft je geen zorgen te maken over je veiligheid.

4. Nationaal park Lençóis Maranhenses (Maranhão) – Woestijn van Brazilië

pn-lencois-maranhaenses

Iets anders dan regenwoud of moerasgebied is het droge, uitgestrekte duingebied van Lençóis Maranhenses. Dit nationale park ligt in het noorden van Brazilië, dichtbij de stad Sao Luiz in de staat Maranhão. In deze enige woestijn van Brazilië zie je kilometers lange witte zandduinen met daartussen het fel blauw water van de lagunes. Het gebied kun je het beste verkennen met een lokale gids. Vanuit Barreirinhas – de grootste stad in het gebied – kunnen bezoekers met een ferry of boottaxi langs de kust naar Caburé en Atins varen. Sportievelingen kunnen in het park sandboarden en zich met een board van een zandduin af laten glijden. Ook een aanrader: boek een jeeptour door de witte duinen vanaf het stadje Sao Luiz.

5. Nationaal park Chapada Diamantina (Bahia) – Panoramisch hoogtepunt

pn-chapada

Het nationaal park Chapada Dimanatina ligt 300 kilometer ten westen van de stad Salvador de Bahia in de staat Bahia. Het park heeft een ruige uitstraling en bestaat uit steile klifformaties afgewisseld met omvangrijke stukken steppeachtig gebied, savanne, Atlantisch regenwoud en grasland met permanente plantengroei.De verschillende landschappen met haar rijke flora en fauna maken dit gebied tot een panoramisch hoogtepunt. Tot de bezienswaardigheden behoren de grotten van Gruta do Lapa Doce en Pratinha, gekenmerkt door het prachtig blauwe water. Bezoek ook zeker de bijzondere Cachoeira do Diabo en de Cachoeira do Roncador watervallen. Rotstekeningen in dit gebied tonen aan dat hier al duizenden jaren geleden mensen leefden.