Ilha Grande, vergeet uw fototoestel niet!

ilha-grande-2

Ilha Grande (groot eiland) werd ontdekt door de Portugese scheepvaarder André Gonsalves in 1502. Het eiland was niet onbewoond: zo ‘n 150 Tamoto indianen woonden er en leefden van de jacht en visvangst, iets waar ze heel erg goed in waren. Die oorspronkelijke bewoners spraken “Tupi”, met een verschillend dialect van de inboorlingen op het vasteland. Het waren zij die de naam Ipaum Guacu (‘wat respectievelijk ‘eiland’ en ‘groot’ betekent) aan het eiland gaven.

ilha-grande-1

Ilha Grande was in handen van de Portugezen, maar werd ook een tijdlang gedomineerd door Spanje en Nederland, vandaar dat men er nu nog Braziliaanse inwoners kan vinden met blond haar en blauwe ogen. Keizer Pedro II liet er een hospitaal bouwen waar hijzelf tweemaal werd opgenomen: de eerste keer in 1886 en de tweede keer in 1889 als gevangene, wachtend op zijn uitwijzing. In 1903 werd het eiland een gevangenis, een straf colonie. Het hospitaal Lazareto in Dois Rios werd in 1940 omgebouwd tot de Colônia penal Cândido Mendes. Vrij recent (1994) werd de gevangenis definitief gesloten. Voordien werden er geen toeristen toegelaten; vandaar dat het eiland en de hoofdstad Villa do Abraão tot op vandaag in volle ontwikkeling zijn met een (zelfs iets té) snelle groei.

ilha-grande-3

De vele jaren van afwezigheid van grote massa’s mensen hebben er voor gezorgd dat het eiland vrij goed bewaard bleef. Vele bezoekers hebben dan ook de indruk dat ze in het aards paradijs zijn beland.

ilha-grande-mapa

Enkele feiten: Ilha Grande is een ecologisch reservaat, er zijn weinig of geen verharde wegen en de enige voertuigen die er mogen rijden zijn dienstvoertuigen van de politie, het leger en dergelijke. Het eiland is bereikbaar met de boot vanuit Mangaratiba of vanuit Angra dos Reis (ten zuiden van Rio de Janeiro). Er zijn nauwelijks winkels op Ilha Grande, enkel wat kleinere winkeltjes, bakkerijen e.d. meer. Geen shoppings, geen grotere supermarkten. Er zijn ook geen banken of wisselkantoren. Toeristen die drukte en nachtleven zoeken, gaan beter niet naar Ilha Grande.

ilha-grande-4

Natuurliefhebbers komen in een ecologisch paradijs terecht en zullen minstens een week nodig hebben om het eiland (te voet en soms via zware wandelingen) te verkennen. Wild kamperen is niet toegelaten, er zijn voldoende hostels en enkele pousadas waar u kan reserveren. Er is electriciteit op het eiland (110V) maar in het hoogseizoen kan die regelmatig uitvallen. Wat u zeker niet mag vergeten: uw fototoestel. Buiten de indrukwekkende pracht van de natuur op het eiland zijn er maar liefst 86 stranden en strandjes met verschillende karakteristieken, het ene al mooier en exotischer dan het andere!