Het nationale park van Itatiaia

itatiaia2

Het nationaal park van Itatiaia is het oudste beschermde gebied van Brazilië. Het 30.000 hectaren grote park werd in 1937 ingehuldigd door de toenmalige president Getúlio Vargas. De bergtoppen in het park behoren tot de hoogste van Brazilië. Het gaat hier om uitlopers van de Serra de Mantiqueira met als meestbekende pieken de Agulhas Negras (2.791m), de Serra do Maromba (2.607m), de Cabeça do Leão (2.408m), Dois Irmãos (2.500m) en de Prateleiras (2.540m).

itatiaia1

Het park krijgt jaarlijks vele bezoekers, natuurliefhebbers en “bird watchers” die er de meer dan 250 verschillende vogelsoorten komen bestuderen. De natuurliefhebbers kunnen er trektochten ondernemen, bergbeklimmers kunnen er ook hun hart ophalen.

itatiaia0

Itatiaia betekent “vele puntige rotsen” in de taal van de Tupi Indianen. Het is een klein stadje naast de Via Dutra (Rio de Janeiro – São Paulo). Aan de andere kant van die weg kan men de afslag nemen die naar het nationale park leidt. Het park bestaat uit het hoge en het lage gebied. Er ontspringen rivieren die hun kristalhelder water naar grotere rivieren leiden als de Rio Paraiba do Sul en de Rio Grande. De kleinere rivieren hebben namen als Maromba, Campo Belo, Flores, Marimbondo, Preto en Aiuroca. Er zijn ook enkele meren en meertjes die in de Braziliaanse winter (juni, juli, augustus) soms kunnen dichtvriezen. Een vakantie nabij het park is een dikke aanrader voor mensen die op rust gesteld zijn. ‘s Nachts is er een sterrenhemel te bewonderen die men elders niet meer te zien krijgt.

itatiaia4

Een van de betere pousada’s in het gebied heet Pousada Esmeralda, een paradijselijk oord waar men na 1 dag al niet meer weet wat het woord stress betekent. De pousada biedt niet alleen rust en stilte, maar ook gastronomische geneugtes bij de drie maaltijden per dag (pensão completa) die inbegrepen zijn in de dagprijs. Van daaruit kan men samen met een gids het park in voor avontuurlijke en onvergetelijke tochten.

itatiaia3

Waarschuwing: na een weekje in dergelijke omgeving kan de aanpassing aan het normale leven weer even erg moeilijk zijn (tenzij voor hen die zich beter voelen in een grote stad en het bijbehorend gedruis).