Braziliaanse Itaipu stuwdam belangrijke duurzame trekpleister

itaipu

Het is de op één na grootste stuwdam ter wereld en zeer geliefd bij toeristen: de Itaipudam aan de oevers van de Paraná rivier op de grens tussen Brazilië en Paraguay. Naast de stuwdam en de spectaculaire overlaat – waar het water in het regenseizoen wordt afgevoerd – is Itaipu een kenniscentrum voor duurzame ontwikkeling. Het gigantische complex omvat tevens een ecologisch museum en een wildpark met beschermde plant- en diersoorten. Jaarlijks ontdekken bijna 860.000 toeristen hoe de kracht van het water 50 miljoen Braziliaanse huishoudens van elektriciteit kan voorzien. De opbrengsten uit het ecotoerisme investeert Brazilië in wetenschappelijk onderzoek naar duurzame energie.

itaipubinacional

Vorig jaar werd bekend gemaakt dat het ecotoerisme bij de stuwdam € 924.000 opbracht. Dit geld werd geïnvesteerd in nieuwe projecten van het Itaipu Technological Park Fonds in samenwerking met het Braziliaanse onderzoeksinstituut Mercosul (IMEA). Op de agenda staat onder meer onderzoek naar duurzame energie, het verbeteren van de techniek voor elektrische voertuigen, faciliteiten voor onderzoekslaboratoria en het ontwikkelen van software.

Dit is een goed voorbeeld van hoe een grote onderneming als een waterkrachtcentrale zich heeft ontwikkeld tot een belangrijke bezienswaardigheid voor toeristen. Zij stimuleren hier niet alleen de lokale economie mee, maar werken mee aan toekomstige duurzame ontwikkelingen die heel Brazilië aangaat. Dit doen zij door ook hun technische en wetenschappelijke kennis onder de aandacht te brengen bij buitenlandse bezoekers,” vertelt Vinicius Lummertz van Embratur.

In 2007 is er gewerkt aan de professionalisering van het complex. Jorge Samek van Itaipu vertelt: “We wilden onze kennis op de juiste manier overdragen aan onze bezoekers uit het binnen- en buitenland. Dit heeft gezorgd voor een hogere bezoekerswaardering, meer werkgelegenheid en een positieve impact op de lokale economie. De geschiedenis van Itaipu is bijzonder, voor zowel Brazilie en Paraguay spelen we een belangrijke rol in duurzame ontwikkelingen. Daar blijven we in investeren door middel van wetenschappelijk onderzoek en kennis delen.

Je kunt Itaipu dagelijks bezoeken van 08:00 tot 16:30 uur. Ga voor meer informatie naar de website: www.turismoitaipu.com.br.