Drie topbestemmingen voor carnaval

carnaval-rj

Het is hét feest van het jaar in Brazilië: carnaval! Brazilianen verwelkomen buitenlandse bezoekers met spectaculaire parades, zang en dans. Ontdek nu de drie topbestemmingen voor de beste carnavalsfeesten van het land. Of je nu kiest voor Rio de Janeiro, Salvador of Recife: het Braziliaans carnaval moet je een keer hebben meegemaakt!

1. Rio de Janeiro: bezoek de carnavalhoofdstad van de wereld

Als het om carnaval gaat, dan is Rio de Janeiro het kloppend hart van Brazilië. Hier vind je ongetwijfeld de grootste carnavalsfeesten van het land. En niet alleen van het land, Rio de Janeiro staat ook bekend als de carnavalhoofdstad van de wereld. Ieder jaar komen maar liefst 1 miljoen bezoekers naar Rio de Janeiro om carnaval te vieren met de Brazilianen. De cariocas – inwoners van Rio de Janeiro – vieren carnaval op iedere straathoek, waarbij de samba de hoofdrol speelt. Wie wil kennis maken met de Braziliaanse cultuur, gaat tijdens carnaval naar Rio de Janeiro.

De focus van de vieringen ligt in Rio de Janeiro op de parades van de samba-scholen die plaatsvinden bij de beroemde Sambódromo da Marquês de Sapucaí. Hier presenteren de beste dansers van de wereld zich met gigantische praalwagens. Overal in de stad zijn optochten, feesten en concerten met meer dan 300 straatbands.

2. Salvador: beleef de grootste carnavalsoptocht ooit

carnaval-salvador

Naast Rio de Janeiro is Salvador één van de beste bestemmingen van Brazilië om je onder te dompelen in het carnaval feestgeruis. Verwacht hier het grootste straatfeest dat je ooit zult meemaken. Ieder jaar doen namelijk zo’n 2 miljoen mensen mee aan de carnavalparades in Salvador. Carnaval wordt in Salvador op verschillende plekken tegelijkertijd gevierd, waarvan de route van Campo Grande het meest bekend is, gevolgd door Barra/Ondina Circuit dat aan het strand is gelegen.

carnaval-salvador-2

In Salvador ligt de focus niet op de samba-scholen en hun prestaties, maar op Trio elétrico – een enorme vrachtwagen in het midden van de parade met zogenaamde axé muziek (een mix van de verschillende muziekstijlen forró, frevo, marcha en reggae). Dit jaar vindt het feest plaats in de schilderachtige oude stad Pelourinho.

3. Recife: ontdek het traditionele carnavalsfeest

carnaval-recife

Ga je voor grote uitbundige carnavalsfeesten naar Rio de Janeiro of Salvador, in Recife ontdek je carnaval in de meest pure en traditionele vorm. De regionale dansen maracatu en frevo voeren de boventoon in het vrolijke en kleurrijke stadslandsschap van de kustplaats. Het feest begint op zaterdagochtend met de Galo da Madrugada, een grote, feestelijke parade door de straten van Recife. Een ander hoogtepunt van carnaval beleef je op maandagavond bij gebedshuis Nossa Senhora do Rodário dos Pretos. Hier wordt dan een indrukwekkende traditionele slavendans opgevoerd.