Duur, peperduur

Het Amerikaanse tijdschrift Forbes haalt stevig uit naar de prijzenpolitiek van Braziliaanse auto’s in het artikel “Brazil’s Ridiculous $ 80,000 Jeep Grand Cherokee“, geschreven door journalist Kenneth Rapoza. Hij vindt dat de Brazilianen bestolen worden.


Grand Cherokee

Het staat buiten kijf dat zijn verhaal waarheid bevat. Er zijn Brazilianen die het chique vinden om met een Grand Cherokee door de straten van Rio de Janeiro te rijden. De schrijver vindt er niks chique aan, meer, hij bestempelt de verkoopprijs van dat voertuig in Brazilië als belachelijk en pure diefstal. Die prijs bedraagt R$ 179.000. Dat is vandaag € 71.600 of US$ 89.500. “Voor die prijs zou je verwachten dat het voertuig uitgerust is met vleugels en velgen die bedekt zijn met bladgoud. Niets is minder waar, het gaat hier om de basisuitvoering“, aldus de journalist die gespecialiseerd is in het coveren van Bric-landen Brazilië, Indië, China, Rusland en Zuid Afrika. Volgens hem is het mogelijk om voor die prijs drie van dergelijke voertuigen te kopen in Miami, elk aan de prijs van US$ 28.000.


Dodge Durango

Volgens de statistieken (2010) van het IBGE bedraagt het gemiddelde Braziliaanse inkomen R$ 1.345 per maand, of R$ 16.140 per jaar. Gemiddeld zou een Braziliaan dus 11 jaar moeten werken vooraleer hij zo ‘n jeep zou kunnen aankopen. De redenen van deze absurd hoge verkoopprijs zijn volgens Forbes de geheven belastingen en de naïviteit van de Braziliaanse consument die dat allemaal zomaar slikt. “Fout Brazukas (Brazilianen)… het is helemaal geen status om bezitter te zijn van een Toyota Corolla, een Honda Civic, een Dodge Durango of een Jeep Grand Cherokee. Laat u niet beetnemen, jullie worden bestolen. Bekijk het eens op deze manier: wat zouden jullie zeggen als een Amerikaanse vriend meldt dat hij US$ 150 betaalde voor een paar Havaianas?“, zo vraagt de auteur. Hij voegt er nog aan toe dat Chrysler de nieuwe Dodge Durango in Brazilië gaat verkopen voor R$ 190.000 (US 95.500) terwijl hetzelfde voertuig in de USA verkocht wordt voor R$ 57.000 (US$ 28.500). Brazilianen die bereid zijn om zoveel geld uit te geven in de illusie dat ze hiermee status verwerven, kunnen inderdaad als naïef beschouwd worden.

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to Yahoo BuzzAdd to Newsvine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s