Indianen sterk aangegroeid

Het “Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística” (IBGE) maakte vandaag bekend dat er op dit moment bijna 897.000 Indianen zijn in Brazilië. Deze inheemse volkeren spreken 274 verschillende talen. Het is de eerste maal dat het instituut statistieken vrijgeeft over de Indianen. Het is ook zestig jaar geleden dat er nog een onderzoek gedaan werd over het verschillende aantal talen dat gesproken wordt door deze Indianen.

Op basis van de algemene volkstelling van 2010 kan worden vastgesteld dat deze groep mensen met 205% aangroeide sinds 1991, toen de eerste telling gebeurde via de huidige methode. In dat jaar werden er 294.000 Indianen geteld. In 2000 was dat aantal al opgelopen tot 734.000, een verhoging van 150%.

Het onderzoek van het IBGE wijst uit dat meer dan de helft (63,8%) van de inheemse volkeren van Brazilië in rurale gebieden woont. In 2000 was dat anders, toen woonde 52% in en rond de Braziliaanse steden.

Volgens antropoloog José Maurício Arruti van de universiteit van Campinas, is de stijging van het aantal Indianen o.m. te wijten aan de heropbouw van een aantal Indiaanse gemeenschappen. Bijna 60% van hen leeft nu verdeeld over 505 van die reservaten, erkend door de Braziliaanse regering. Samen bestrijken ze 12,5% van het nationale territorium, vooral in het noorden van het land.

Het dichtsbevolkte reservaat met 25.700 mensen, is dat van de Yanomani Indianen, gelegen op de grens van de staten Amazonas en Roirama. De Tikúna Indianen vormen de grootste etnische groep met 46.000 individuën. Van alle Indianen zijn er 120.000 die geen Portugees spreken. Iets meer dan 37% van de Indianen, ouder dan 5 jaar, spreken een of andere inheemse taal, zelfs na jarenlange contacten met andere Brazilianen.

Foto’s: Marcello Casal/ABr

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to Yahoo BuzzAdd to Newsvine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s