Halleluja

Het Braziliaanse instituut voor statistieken IBGE pakt vandaag uit met het resultaat van een onderzoek van het aantal gelovigen in Brazilië, bij diverse religies. Het katholieke geloof kreeg een forse opdonder in het jongste decennium: in de periode 2000-2010 daalde het aantal katholieken met 12,2%. Evangelische kerken zagen hun aanhangers groeien met 44,1%. Die groei is echter kleiner dan in het vorige decennium 1991-2000 toen ze met 71,1% aangroeiden. Bijna 65% van de Brazilianen is nog steeds katholiek terwijl 22,2% evangelisch is. Ondanks de bevolkingsgroei moet de katholieke kerk met lede ogen kijken naar een vermindering van hun aantal gelovigen. Naast deze twee groepen  is 8% van de Braziliaanse bevolking zelfverklaard agnost, of atheïst.

De katholieke kerk zal deze daling niet leuk vinden, een gevoel dat ze kunnen delen met hun evangelische tegenhanger “bispo” Edir Macedo en zijn kerk, de IURD (Igreja Universal do Reino de Deus). Hij verloor in de jongste tien jaar 229.000 gelovigen aan zijn harder roepende concurrent, “apostel” Valdemiro Santiago (Igreja Mundial do Poder de Deus). Deze laatste kende een enorme groei en won er 315.000 zieltjes (en nog veel meer centjes) bij. Santiago is een voormalige prediker van de kerk van Edir Macedo. Er zijn nog vele andere kerken actief in Brazilië: Lutherse protestanten, Presbyterianen, Methodisten, Baptisten, Adventisten enz. enz. Die delen samen 18,5%  van de Braziliaanse gelovigen. Aan keuze is er vooralsnog geen gebrek. Amen.

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to Yahoo BuzzAdd to Newsvine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s