“Geduld is een schonen deugd”

De krant Folha de São Paulo heeft dezer dagen aandacht voor een probleem dat niet alleen in Brazilië bestaat, maar wel veel ergernis veroorzaakt voor eenieder die er mee te maken krijgt in dit land, ook niet-Brazilianen. “Brasilburocratico” is de titel en aan ondertitels is er geen gebrek. “Papelada” (papierwinkel) en “Carimbos” (stempels) zijn steeds weer terugkerende begrippen. Een onderwerp dat kandidaat ondernemers vooral zal interesseren, is de tijd die nodig is om een bedrijf op te richten. Daar hoeft men zich vooralsnog geen illusies rond maken; van de vier BRIC-landen duurt dit het langst in Brazilië. De gemiddelde termijn is wel verkleind, van 152 dagen in 2007 tot 119 dagen in 2012. Toch zijn er in de wereldranking (183 landen) slechts vier landen waar het nog langer duurt: Equatoriaal-Guinea (137 dagen), Venezuela (141 dagen), Congo (160) en Suriname (694 dagen).

Om een bedrijf te openen in Brazilië moet er een registratie gebeuren op drie niveau’s: federaal, de staat en het município. Dikwijls moet er gewacht worden op een bepaald document om weer een ander aan te vragen. Een kandidaat ondernemer moet 13 verschillende stappen zetten, dat zijn er al 4 minder dan vijf jaar geleden: ondermeer bij de Receita Federal (fiscus), de Junta Comercial (handelsregister), de Previdência Social (sociale voorzieningen) en bij de gemeente (uitbatingsvergunning oftwel de “Alvará”). Al die stappen moeten los van elkaar genomen worden wat het ganse proces doet aanslepen en ook duurder maakt. Indien de kandidaat ondernemer een buitenlander is, dan worden dat 15 stappen omdat de status van de niet-Braziliaanse ondernemer geregulariseerd moet worden, en geregistreerd bij het Siscomex systeem van de Receita Federal. De vreemdeling moet een vast adres kunnen opgeven, maar dat hangt dan weer af van de registratie. Zo komt het dat de diensten van een Braziliaan moeten ingehuurd worden, of ten minste een buitenlander die hier al gevestigd is, een Braziliaanse ID (RNE) kan voorleggen en een bewijs van woonplaats. Dit kan ook uitgevoerd worden door een boekhoudkantoor, maar uiteraard hangt daar een prijskaartje aan.

Het ministerie van handel (Ministério do Desenvolvimento, Indústria e Comércio Exterior) kondigt wel grote veranderingen aan. De aanleiding werd al gegeven in 2007 door de oprichting van “Redesim” (Rede Nacional para a Simplificação do Registro e da Legalização de Empresas e Negócios) in 2007. Dat orgaan werd in het leven geroepen om alle stappen bij de diverse instanties te integreren in één geheel. De eerste wijzigingen zouden dit jaar nog ingevoerd worden in zes staten: Santa Catarina, Rio de Janeiro, Espírito Santo, Minas Gerais, Bahia en Pará. In 2013 volgen dan de andere staten.

Individuele ondernemers (autonomen) kunnen nu al alles vrij snel oplossen via het internet. Deze mogelijkheid kwam er speciaal om de vele zwartwerkers aan te moedigen om hun situatie te regulariseren, ook in hun eigen belang (m.b.t. sociale voorzieningen en pensioen).

De toekomst is dus hoopvol, maar het zal nog wel even duren vooraleer de Brazilianen de termijn om een bedrijf te openen kunnen inkorten tot op een niveau zoals in China (38 dagen), Rusland (30 dagen), Indië (29 dagen) of Nieuw Zeeland (1 dag!).

Bron: Folha de São Paulo

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to Yahoo BuzzAdd to Newsvine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s