Lula in opspraak


Ex-president Lula en minister Gilmar Mendes. Foto: José Cruz (Lula) – Antonio Cruz (Mendes)/ABr

Ex-president Lula zou minister Gilmar Mendes van het Supremo Tribunal Federal (STF, het hoogste gerechtshof) gevraagd hebben om het proces m.b.t. het zogenaamde “Mensalão” schandaal (in de periode 2005/2006) op te schuiven naar een latere datum (na de gemeentelijke verkiezingen die in het najaar plaats vinden). In ruil zou Lula gezegd hebben dat hij Mendes zou afschermen voor mogelijke gevolgen van een reis naar Berlijn die de minister maakte, samen met senator Demóstenes Torres (zonder partij) in een vliegtuig dat ter beschikking gesteld werd door Carlinhos Cachoeira. Deze laatste zit al een tijdje achter de tralies wegens zijn connecties met illegale gokspelen waar politici bij betrokken zouden zijn. Senator Demóstenes is een van die politici waartegen momenteel een parlementair onderzoek loopt in dit verband.


Demóstenes Torres – Foto: Wilson Dias/ABr

Dit alles werd uitgebracht door het tijdschrift Veja en vormt nu al dagenlang een hete aardappel in de Braziliaanse pers. Veja heeft het verhaal rechtstreeks van minister Mendes die, naar eigen zeggen geschokt is door de poging van Lula om politieke invloed uit te oefenen op het oppergerechtshof. Mendes zegt erbij dat hij alle uitgaves van de reis naar Berlijn zelf betaalde en dat hij dat kan bewijzen. Lula, op zijn beurt, reageerde eveneens verontwaardigd en ontkent de aantijging in alle toonaarden. Volgens het artikel in Veja zou Lula ook gezegd hebben tegen de minister dat José Dirceu stilaan wanhopig begint te worden. Deze laatste moest destijds ontslag nemen als stafchef van de regering omdat hij ervan werd beschuldigd achter het “mensalão” schandaal te zitten (omkopen van politieke tegenstanders). Politieke tegenstanders spreken over hem als “chefe da quadrilha” (bendeleider).

De ontmoeting tussen Lula en Mendes vond (werkelijk) plaats op 26 april, in de woning van de voormalige minister van landsverdediging Nelson Jobim. Die ontkent dat hij dat er een dergelijk gesprek zou hebben plaats gevonden tussen de twee zwaargewichten.

De (vermeende?) poging van Lula om het proces uit te stellen weegt zwaar, niet in het minst in de wetenschap dat twee collega’s van minister Mendes (Ayres Britto en Cesar Peluso die niet zullen aarzelen om de (18) aangeklaagden te veroordelen indien schuldig bevonden), volgend jaar met pensioen gaan. Een andere opperrechter, Celso de Mello, zei zelfs dat Lula zou kunnen afgezet worden, mocht hij nog president zijn. Dat is niet meer het geval en Lula kan bij een eventuele vervolging veroordeeld worden als iedere gewone Braziliaanse burger.

Minister Gilmar Mendes blijft volhouden dat het verhaal klopt en zegt dat Lula’s poging bedoeld was om het ganse mensalão proces af te zwakken, in het voordeel van zijn partij, de PT. Indien dat klopt, dan zal de poging nu een tegengesteld effect hebben. De ministers van het STF hebben al duidelijk gemaakt dat de beklaagden zullen worden beoordeeld op een onafhankelijke en correcte manier, uitsluitend gebaseerd op bewijzen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to Yahoo BuzzAdd to Newsvine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s