Gecamoufleerde verwijdering

De intrede van de vredespolitie eenheden (UPP) in de favela’s van Rio de Janeiro, vergezeld van structurele verbeteringen en sociale projecten, zijn onvoldoende om de bewoners zekerheid te bieden. Die zitten met de vrees dat ze niet in staat zullen zijn om te blijven wonen op een plek waar de levenskwaliteit er met sprongen op vooruit gaat, dit omdat die vooruitgang ook gepaard gaat met een stijging van de levensduurte. De stijgende kosten van het levensonderhoud en de vastgoedspeculatie liggen aan de basis van een proces dat door sociologe Marilia Pastuk omschreven wordt als “Witte verwijdering” of “Gecamoufleerde verwijdering”.

Marilia werkt voor de NGO “Ação Comunitária do Brasil” in Rio de Janeiro en lanceerde een boek met als titel “Favela como Oportunidade – Plano da sua Inclusão Socioeconômica” (Favela als kans – Plan uw Sociaal-economische integratie). De publicatie geeft een beeld van de sloppenwijken van Cantagalo, Pavão en Pavãozinho, en Rocinha, in de zona sul van Rio de Janeiro, en Manguinhos en Borel, in de zona norte. In haar publicatie benadrukt de schrijfster de druk die wordt opgelegd aan de bewoners door de verbeteringen in de infrastructuur en de strijd tegen de drugshandel. Ze legt uit dat de favela-bewoners zich zorgen maken omdat ze niet over de nodige eigendomspapieren beschikken voor hun huisjes, en omwille van de stijgende levensduurte, ondermeer de rekeningen van nutsvoorzieningen als water en elektriciteit, voorheen toegankelijk via illegale aansluitingen. Die bewoners krijgen nu te maken met de wetmatigheden van de markt, niet meer alleen die van de staat. “Hierdoor begint er een onevenwicht te ontstaan in hun huishoudelijk budget omdat het inkomen niet stijgt in evenredigheid met die nieuwe situatie, en vertrekken sommigen al naar armere regio’s waar ze terug kunnen leven zoals vroeger“, aldus de sociologe.


Passarela over de grote toegangsweg tussen Rio de Janeiro en Barra da Tijuca, speciaal gebouwd voor de inwoners van Rocinha. Foto: Marino Azevedo/Governo do Estado do Rio de Janeiro

Om dit tegen te gaan stelt zij voor dat de overheid de bewoners helpt met het regulariseren van hun eigendomsrechten, en acties onderneemt om hun inkomen te verhogen. Dit kan volgens haar ondermeer door het toerisme te promoten. Rocinha is een uitstekend voorbeeld omdat die favela een uitstekende ligging heeft, met o.m. een prachtig uitzicht op de Atlantische oceaan. Gemiddeld wordt Rocinha maandelijks door ongeveer 3.000 toeristen bezocht, een aantal dat zeker kan opgedreven worden mits het nemen van de nodige maatregelen. Tot nu toe zijn het vooral de reisagentschappen die profiteren van dit soort toerisme. Naast het toerisme denkt de schrijfster ook aan het stimuleren van nevenberoepen, zoals het maken van kleren e.d. meer.

Of deze evolutie nu de juiste is of niet, het feit alleen al dat er paal en perk gesteld wordt aan de misdaad is een pluspunt. Hopelijk doet de overheid wat ze moet doen en begeleidt ze de bevolking naar een maatschappij waar iedereen een kans krijgt zodat de jongeren geen enkel excuus meer hebben om in de misdaad te stappen.

Bron: Agência Brasil

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to Yahoo BuzzAdd to Newsvine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s