Brazil, Love It or Hate It

Een “niet-Braziliaan”, drie jaar wonend in Brazilië met een Braziliaanse partner, plaatste vorig jaar een opmerkelijk stukje op de opinie website Amplicate, dit onder de titel “20 Reasons I Hate Living in Brazil“. Zijn (of haar) proza leverde aardig wat reacties op, waaronder ook enkele Brazilianen die zich zelfs kunnen vinden in de kritiek.  Uiteraard is niet iedereen akkoord. De schrijver stelt wel vooraf dat zijn indrukken algemeen zijn en dat er meer dan voldoende uitzonderingen bestaan. We hebben een en ander vertaald naar het Nederlands en nodigen de bezoekers van Link2Brazil uit om hun mening te ventileren. Hou het aub netjes zodat uw reactie niet verwijderd moet worden. Tenslotte willen we nu ook graag eens het tegendeel vernemen, iemand die onverbloemd en recht vanuit het hart “20 Reasons I Love Living in Brazil” op somt. Voelt u zich geroepen, plaats dan een reactie in die zin. Wij helpen u op weg en plaatsen alvast een tegenreactie van L2B onder de 20 punten die “Still Here” (schuilnaam van de auteur bij Amplicate) op een rijtje zet (cursief).

1. Brazilianen hebben geen aandacht voor mensen buiten hun directe kring, en zijn vaak gewoon onbeschoft. Bijvoorbeeld, een buurman speelt luide muziek de ganse nacht, en zelfs als je hem beleefd vraagt om het volume lager te zetten, dan zegt hij dat je kan oprotten. Elementaire beleefdheid? Een eenvoudige verontschuldiging als iemand je haast overhoop loopt op straat? Vergeet het maar.

L2B: Twaalf jaar Brazilië ervaring heeft ons geleerd dat er evenveel mensen zijn die zich wel verontschuldigen: “Com Licença, Perdão, Desculpa…”.

2. Brazilianen zijn agressief en opportunistisch, en laten het betalen van de rekening graag aan een ander over. Het is als een “survival instinct” in de hoogste versnelling, de hele tijd. Het beste voorbeeld is het rijden. Als ze een manier zien om je voorbij te steken, doen ze dat, zelfs als ze daarmee je leven in gevaar brengen, ook als je zelf helemaal niet gehaast bent. Waarom doen ze dat? Ze doen dat omdat ze het kunnen, omdat de kans zich voordoet. Ze hebben het gevoel dat ze elke opportuniteit moeten gebruiken, wanneer het kan en ongeacht of een ander daar door schade oploopt.

L2B: Er zijn evenveel Brazilianen die u voorrang geven en geduldig wachten terwijl u een onmogelijk manoeuver moet uitvoeren met uw voertuig om ergens af te slaan, de weg op te rijden of om te parkeren.

3. Brazilianen hebben geen respect voor hun omgeving. Ze dumpen grote ladingen afval altijd en overal, en de afvalverwerking is ongelooflijk. De straten zijn echt vuil. De natuurlijke hulpbronnen, overvloedig als ze zijn, worden verspild aan een verbazingwekkende snelheid met weinig of geen scrupules.

L2B: Het bewustzijn groeit met sprongen. Dat ruimt het reeds geloosde afval niet op maar er is vooruitgang. Opvoeding en bewustmaking is de sleutel. De Braziliaanse jeugd begint er stilaan kennis mee te maken.

4. Brazilianen tolereren een verbazingwekkende hoeveelheid corruptie, zowel in het bedrijfsleven als bij de overheid. Hoewel er in alle regeringen wel corrupte ambtenaren te vinden zijn, is het meer voor de hand liggende en ongebreideld in Brazilië dan in de meeste landen, en toch worden dezelfde mensen weer gekozen bij de volgende verkiezingen.

L2B: Brazilië is een piepjonge democratie, vergeleken met Europa. De jongere Braziliaanse generatie pikt het niet meer maar staat vooralsnog machteloos tegen de gevestigde machten. De oudere generatie zal stilaan de weg moeten ruimen voor jongere mensen die, gestimuleerd door de nooit eerder geziene aanpak van bewindslui als Lula en (vooral) Dilma Rousseff, meer bewust zullen gaan stemmen. Dilma begint zelfs de Braziliaanse banken onder de knoet te krijgen die nu gedwongen worden, voor het eerst in decennia, hun peperdure intresten te verlagen, willen ze blijven meedoen. De Braziliaanse democratie zit in de puberteit maar wordt snel volwassen.

5. Braziliaanse vrouwen zijn veel te geobsedeerd door hun lichaam en zeer kritisch op (en concurrerend met) elkaar.

L2B: Correct maar ze hebben ook een wereldwijde reputatie waardoor veel buitenlandse mannen aangetrokken worden, mannen die uitgekeken zijn op vrouwen in een maatpak met das, of in een lompe jeans met slobbertrui. Daar is niks mis mee, net zo min het verkeerd is dat vrouwen ijdel zijn.

6. Brazilianen, vooral mannen, hebben makkelijk buitenechtelijke affaires. Tenzij de man nooit het huis verlaat, is de kans groot dat hij een minnares heeft.

L2B: Meer dan elders in de wereld?

7. Brazilianen zijn zeer expressief m.b.t. negatieve meningen over anderen, met een totale onverschilligheid over het mogelijk kwetsen van iemands gevoelens.

L2B: We hebben evenveel Brazilianen ontmoet die taktisch zijn, hun medemens respecteren en zelfs beschaamd zijn als er wat negatiefs te horen is over Brazilië en Brazilianen. Anderen hebben een zekere fierheid en zijn op hun pik getrapt als er weer eens een buitenlander zijn negatieve mening ventileert over Brazilië. Tact moet van twee kanten komen.

8. Brazilianen, vooral mensen die diensten verlenen, zijn meestal onbetrouwbaar, lui en komen bijna altijd te laat.

L2B: Dergelijke dienstverleners bestaan inderdaad. Maar dit kan niet veralgemeend worden, noch minder de uitspraak dat de meesten lui zijn en onbetrouwbaar.

9. Brazilianen hebben een zeer prominent klasse-systeem. De rijken hebben een superioriteitsgevoel dat op een karikatuur lijkt. Ze denken dat de regels niet op hen van toepassing zijn, dat ze boven het systeem leven. Ze zijn zeer arrogant en onbezonnen, in het bijzonder met elkaar. De armen worden zo slecht betaald dat ze nooit een kans krijgen om zichzelf uit de armoede te werken en daarom wenden zich vaak tot misdaad. Ofwel worden ze gewoon lui en verontwaardigd, zien geen hoop voor de toekomst en doen dan ook geen moeite meer om een goede baan te vinden.

L2B: Ook dit hoort thuis in het begrip “piepjonge democratie”. De geschiedenis van Brazilië is er eentje van “We zijn rijk en doen wat we willen, incl. de armen zich laten afbeulen voor ons terwijl wij champagne drinken”, vergelijkbaar met de geschiedenis van vele andere landen in de wereld, zelfs in het “rijke westen”. Maar in Brazilië zijn veranderingen gaande. De middenklasse is sterk aangegroeid, die laten zich niet meer afnemen wat ze nu hebben. De rijken kijken bezorgd toe, de armen kijken hunkerend toe. De eersten gaan terrein verliezen, de laatsten zullen erop vooruit gaan. Nog even geduld.

10. Brazilianen onderbreken elkaar voortdurend en praten door elkaar. Proberen om een gesprek te voeren is als een wedstrijd om gehoord te worden, lijkend op een scheldpartij.

L2B: Brazilianen hebben een latijnse aard, zijn zodanig geanimeerd dat de gereserveerde buitenlander er vaak sprakeloos bijloopt, als het vijfde wiel aan de wagen. Kom uit uw schelp buitenlander, wie wil cocoonen moet thuis blijven.

11. Braziliaanse politie zijn in wezen onbestaande als het gaat om handhaving van wetten om de bevolking te beschermen, zoals de handhaving van verkeersregels, het vinden en arresteren van dieven, enz. Wetten bestaan, maar niemand dwingt ze af, de rechterlijke macht is een grap en is er meestal geen verhaal voor de burger die wordt beroofd, bedrogen of op andere wijze benadeeld. Mensen leven in angst en bouwen muren rond hun huizen of betalen hoge kosten om te leven in afgesloten en beveiligde gemeenschappen.

L2B: De Braziliaanse politie wordt zeer slecht betaald en de gevolgen daarvan zijn merkbaar in het dagelijkse leven. Het is dan ook geen wonder dat Brazilianen die het zich kunnen veroorloven, zichzelf beschermen tegen de misdaad. De roep om een betere verloning, een betere opleiding, wordt alsmaar sterker (ook in andere sectoren trouwens, zoals in het onderwijs). De evolutie wordt merkbaar. Bijvoorbeeld de alcoholcontroles. De Lei Seca (zero tolerantie drinken & rijden) was een succes. Nu wordt die wet aangescherpt, de Brazilianen (die nu massaal auto´s kopen) worden er zich ook geleidelijk aan van bewust dat ze niet alleen zijn in het verkeer, en dat drinken & rijden niet kan. In België is de Bob-campagne algemeen bekend. Ook hier komt het bewustzijn binnensluipen. Nogmaals: nog even geduld.

12. Brazilianen maken alles lastig en moeilijk. Niets is gestroomlijnd en ontworpen met het gemak van de klant in gedachten. Brazilianen hebben een hoge tolerantie voor een verbluffend niveau van onnodige en overbodige bureaucratie.

L2B: Correct. Men mag echter niet vergeten dat een en ander veel te maken heeft met wantrouwen. Brazilianen hebben daarom een ingewikkelde bureaucratie die ernaar streeft om iedere vorm van bedrog uit te sluiten. Ook hier zal het nog wat tijd vragen om een vereenvoudiging der dingen te laten samengaan met zekerheden en betrouwbaarheid.

13. Brazilianen tolereren zulke hoge belastingen en invoerrechten dat alles, in het bijzonder home producten, elektronica en auto’s, ongelooflijk duur maakt. En voor ondernemers is het onmogelijk om rendabel te zijn als ze alle regels en regeltjes moeten volgen en daarbij ook nog torenhoge belastingen moeten betalen. Als gevolg daarvan is corruptie en het uitdelen van steekpenningen dagelijks aan de orde. Bureaucratie, wetten en hoge belastingen stimuleren het werken “rond” het systeem. Ondertussen kreunt de consument onder een torenhoge levensduurte.

L2B: Zeer juist. Ook de regering is zich hiervan bewust en zoekt naar een evenwicht zodat de Braziliaanse economie kan blijven groeien. Ondernemers kunnen wel degelijk rendabel werken maar enkel en alleen als ze de kennis van de Braziliaanse realiteit prioritair stellen. De meest gemaakte fout is het onderschatten van de regels, niet in het minst de efficiëntie van de Braziliaanse fiscus. Knowledge is the key.

14. Negen maanden per jaar is het zo heet als in de hel. Centrale verwarming of koeling bestaat niet omdat de huizen gebouwd worden zonder isolatie of luchtkanalen. Dat betekent negen maanden lijden, ofwel opsluiten in een kleine kamer met airco. In de drie overige maanden kan het bar koud zijn en bevries je ‘s nachts.

L2B: Het hangt er veel van af waar men woont. Men kan niet verwachten in een subtropisch land te gaan wonen en van hetzelfde klimaat te kunnen “genieten” als in het thuisland. Dergelijke klachten komen meestal van mensen die vinden dat het in hun thuisland teveel regent, te koud is, te warm, te droog enzovoort. Brazilianen hebben geen schuld aan het klimaat van hun land, een land met de afmetingen van een continent. Wie in Brazilië komt wonen en daar belang aan hecht, die zoekt best een regio met een klimaat dat hem/haar bevalt. Keuze genoeg.

15. Het voedsel is over het algemeen wel verser, minder bewerkt en in het algemeen gezonder dan Amerikaans of Europees voedsel, maar het is saai, repetitief en onhandig. Bewerkte, bevroren of kant-en-klare levensmiddelen in de supermarkt zijn erg duur en vaak verschrikkelijk van kwaliteit. Het voedsel wordt meestal bereid vanuit het niets en wie zich geen keukenmeid kan veroorloven, zal veel tijd in de keuken moeten doorbrengen. Restaurants zijn er voldoende maar bieden weinig opties. Drive-thrus zijn er bijna niet, buiten waardeloze fastfood ketens.

L2B: Er zijn “churrascarias” (grill restaurants) waar het een feest is om te gaan eten. Het concept kilo-restaurant is een reuze idee en het is verwonderlijk dat dit concept weinig of niet te vinden is in de lage landen. Brazilië biedt een enorme keuze aan basis ingrediënten maar men moet zich de moeite doen om ze te ontdekken. Wie graag kookt zal in zijn nopjes zijn en de enorme rijkdom aan vers fruit, groenten en andere dingen waarderen. Het vlees smaakt heerlijk (probeer eens een stukje gegrilde picanha), maar men moet zoeken en selectief te werk gaan.

16. Brazilianen zijn super-sociaal en zijn zelden alleen, zeker niet tijdens maaltijden en in de weekends. Dit is niet noodzakelijk negatief maar men kan er een hekel aan hebben omdat men de voorkeur geeft aan een eigen ruimte en privacy. Erger is dat de culturele verwachting bestaat dat u aanwezig bent (of erger, zelf anderen uitnodigt) bij maaltijden en dat u kritiek mag verwachten voor een “abnormaal” gedrag indien u ervoor kiest om alleen te blijven.

L2B: Wil men zijn gereserveerde houding aanhouden in Brazilië, dan kan dat. Maar Brazilianen zijn nu eenmaal anders, zij houden van gezelschap, een “bate-papo” (babbel), samen een “gelado” drinken (ijskoud biertje). Indien men daar een hekel aan heeft, dan kan men alleen blijven. Privacy is misschien niet hun “cup of tea”, maar men zal u niet veroordelen indien u dat belangrijk vindt, hooguit raar vinden dat u niet meedoet.

17. Brazilianen blijven dicht bij hun familie, emotioneel en geografisch, hun ganse leven. Ook dit is niet noodzakelijk negatief maar het kan voor sommigen ongemakkelijk worden en zelfs invloed hebben op een relatie. Brazilianen knippen nooit de “emotionele koord” over en hun familie (vooral de moeders) blijft een rol spelen in hun leven, zich moeiend met de dagelijkse dingen, problemen, beslissingen, activiteiten. Dan kan moeilijk zijn voor een buitenstaander of partner uit een andere cultuur waar het kerngezin centraal staat en een andere dynamiek bestaat met de familie van herkomst.

L2B: Juist. Maar dat moet men vooraf inschatten en al dan niet aanvaarden. Indien dat een probleem is, neem uw Braziliaanse partner mee naar uw land. Maar hij/zij zal erg veel “saudades” (heimwee) krijgen met alle gevolgen vandien. Indien dat een probleem is, begin dan geen relatie met een Braziliaan(se).

18. Elektriciteit en internet diensten zijn totaal onbetrouwbaar.

L2B: Hangt erg veel af van waar men woont. Dichter of binnen de grote stad valt dat best mee. Het probleem is niet zozeer de betrouwbaarheid maar de prijs van dergelijke nutsvoorzieningen. De concurrentie stijgt, de prijzen zullen dus wel dalen, alhoewel het begrip “geduld” hier zeker belangrijk is.

19. De kwaliteit van het drinkwater is twijfelachtig. Brazilianen drinken het en gaan niet dood, maar zich baserend op het niet handhaven van de wetgeving en de overvloed aan corruptie is het niet aannemelijk om aan te nemen dat autoriteiten de waarheid spreken en zeggen dat het geen kwaad kan om dat water te drinken.

L2B: Niet alleen een kwestie van beleid maar ook van natuurlijke omstandigheden. Water is nu eenmaal een kostbaar goedje en Brazilië is een land van enorme contrasten: op bepaalde momenten en in bepaalde regio’s is er wateroverlast; op andere momenten en in andere regio’s is het kurkdroog. Kortom: wie dagelijks water uit zijn/haar kraan ziet lopen in Brazilië mag zich gelukkig prijzen. In dit land, rijk aan water, moet betaald worden voor drinkwater, niets aan te doen.

20. Tenslotte, Brazilianen hebben slechts 1 soort bier, een waterige pils die nergens op trekt. Uiteraard zijn geïmporteerde bieren peperduur.

L2B: We verwijzen naar punt 14. Juist, het is heet. En wat smaakt het best als het heet is? Juist, een ijskoud biertje. Liefst een lichte pils want we willen niet dronken worden omdat we dorst hebben wegens die hitte. Een heuse Trappist drinken met een alcoholgehalte van om en bij 8% zoals in de lage landen terwijl het 35 graden is, dat is teveel van het goede. Vandaar die waterige pils, in een fles van 600 ml, gehuld in een “isopor” jasje, en opgediend in piepkleine glaasjes zodat het bier niet de kans krijgt om warm te worden. Bier, wijn, champagne, allemaal dranken die bepaalde omstandigheden vereisen, respectievelijk nog in verscheidene subcategorieën.

En nu is het aan jullie. We willen graag vernemen of u al dan niet akkoord gaat met de standpunten die hierboven verkondigd worden, zowel die van “Still Here” als die van Link2Brazil. Vertel ons uw mening ongezouten maar met stijl en beleefdheid. Kandidaat expats zullen u dankbaar zijn.

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to Yahoo BuzzAdd to Newsvine

3 Reacties op “Brazil, Love It or Hate It

 1. Als ik dit artikel zo lees bekruipt mij het gevoel dat het hele stuk geschreven is door mensen die het echt niet begrijpen of niet willen begrijpen! Mensen die bij Dusseldorf al weer omkeerden om terug naar Nederland te gaan!
  De eerste generatie buitenlanders hebben zonder twijfel ook raar gekeken naar ons Nederlanders, achter onze gesloten gordijnen, met al onze aardappels en alleen op bezoek komen als er een afspraak over gemaakt is! Niet te vergeten onze woensdag gehakt dag, niks mis mee maar leg het maar eens uit!

  Dit zijn maar enkele eigenaardigheden zoals ik me die kan voorstellen.
  Wij praten in ons land over verplichte “inburgering” en er zijn grote groepen mensen die de buitenlanders liever ziet vertrekken!

  Wat verwacht je als je naar een ander land gaat, dat de Nederlandse vlag er ook wappert, dat KPN het mobiel net en het internet verzorgt, dat bij de supermarkt de weekaanbiedingen van de Albert Heijn in het schap liggen. Het NOS journaal en Studio Sport op de vaste tijdstippen!
  Zo gauw we over de grens komen zijn er grote groepen mensen die nog chauvinistischer zijn dan de Fransen, dan vergeten we de bouwfraude, dan vergeten we Vestia, dan vergeten we die directeur die alles bij elkaar graaide met behulp van de dienstauto en dat nog ontkende ook, dan vergeten we dat we door die Koninklijke al jaren lang bestolen worden door veel te hoge tarieven.

  Dan ook nog 500 man DIEREN politie omdat er een gedoogpartner te vreden gehouden moet worden om vervolgens dit ook direct weer af te schaffen als de gedoogpartner niet meer gedoogd wordt!
  Mensen met commentaren op totaal andere culturen hebben die maar te respecteren en zich aan te passen, zo niet, ga dan terug, sluit de gordijnen, geniet van de aardappels, er komt toch niemand op bezoek, dus doe je slobber trui en broek aan en kijk naar Joep, daar moet ik altijd om lachen als die zo mooi zegt “sodemieter toch op’!

 2. Het is een vrouw (democraat feminist) uit de Verenigde Staten die Brazilie en Zuid Amerika in het algemeen helemaal niet begrijpt, niet kan integreren (als meeste mensen uit de VS), geen verstand heeft van echte economie en waarom haar land in de knoei is (zogenaamde vrije handel en overspoeld met alle soort producten die zijn gemaakt door goede kope arbeids krachten en waardoor vele mensen in de VS kansloos zijn voor een baan) en daardoor zwaar gefrustreerd is. Waar zij over klaagt, is ook te vinden in de VS, maar als jij dat doet, ben jij een hater, dat is hun denken. Een Braziliaan luistert nog en zal het nog met je eens zijn over de meeste klachten (10 van de 20).

 3. Ik ga volledig akkoord met de 20 aangehaalde standpunten.
  Ondertussen leef & werk ik 6 jaar in Bahia en ervaar de meeste van de aangehaalde zaken dagelijks.
  In het begin de taal niet vloeiend sprekende en begrijpen, maakte dat ik alles rooskleuriger zag dan het was. Overweldigende natuur, fiestas, carnaval, voetbalvreugde, swingende muziek, lachende & vrolijke mensen, snel groeiende economie…dit was het paradijs.
  Maar eens je de Braziliaanse samenleving begrijpt, is het voor Europeanen een niet evident land is in om te leven. Respect, normen en klassieke waarden zijn een zeldzaam goed. Dit kan je ervaren in alle sociale klassen. Het ondermaatse onderwijs is de basis van veel problemen. Hervormingen zijn bezig, maar het zal mijn inziens zeker een generatie in beslag nemen alvorens ze de vruchten kunnen plukken. Gelukkig is de bevolking is erg jong en wil werken.
  Als buitenlander moet je hier leren leven met de eigen cultuur & gewoonten en deze brengen je dikwijls in een Love or Hate situatie.
  Brasil heeft echter veel meer toekomst dan Europa en dat maakt het boeiend om hier van het leven te genieten.
  Dus laat je niet afschrikken van die 20 punten, want er zijn ergere dingen in deze wereld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s