Veta, Dilma

De Braziliaanse actrice Camila Pitanga (foto) doorbrak het protocol tijdens de ceremonie waarbij voormalig president Lula de titel van “Doutor Honoris Causa” kreeg van 5 federale universiteiten in Rio de Janeiro. Tijdens haar toespraak waarin ze Lula huldigde, excuseerde ze zich even en riep naar de presidente: “Veta, Dilma”, een oproep om een veto te stellen tegenover de onlangs goedgekeurde en omstreden nieuwe boswet door het Braziliaanse parlement. De actrice kreeg meteen een applaus van het aanwezige publiek terwijl Dilma goedkeurend en glimlachend knikte. “Veta, Dilma” is een beweging die gelanceerd werd in de sociale media door milieu-activisten die zeggen dat de nieuwe boswet tot een stijging van de houtkap zal leiden. De aangenomen wet ligt nu bij Dilma Rousseff die haar veto kan stellen indien zij dat wenst. Naar verwachting zal dat ook gebeuren, tenminste voor bepaalde delen van de tekst.


Lula en Dilma Rousseff bij de uitreiking van de titel “Doutor Honoris Causa” in Rio de Janeiro. Foto: Roberto Stuckert Filho/Presidência da Republica

De boswet versoepelt de regels over de hoeveelheid bos die de boeren op hun land moeten in stand houden. Greenpeace en andere milieu-activisten zeggen dat de wet zal toelaten dat de boeren meer bos kunnen kappen om er landbouwgrond van te maken. In de wet krijgen de afzonderlijke staten in Brazilië ook zeggenschap over de hoeveelheid bos die er moet overblijven aan de oevers van de rivieren. De wet kwam er door na een jarenlange druk van de landbouwlobby. Eerdere versies van de wet werden tegengehouden door Dilma, maar deze keer waren er zelfs leden van haar eigen partij (PT) die voor de wet stemden. Dilma kan vooralsnog haar veto stellen, maar een meerderheid in het Braziliaanse congres kan dat weer ongedaan maken, ook al wordt dat op dit moment als onwaarschijnlijk beoordeeld. Er is dus nog hoop voor de milieuliefhebbers en de rest van de mensheid.

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to Yahoo BuzzAdd to Newsvine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s