Komt er een “Guerra de Juros”?

De beslissing van de overheidsbanken Caixa Económico Federal en Banco do Brasil om de rentes gevoelig te verlagen zorgt ervoor dat klanten van de privé banken dreigen van bank te wisselen, of minstens op zoek gaan naar meer inlichtingen. Bovenstaande instellingen verlagen de juros voor een autofinanciering tot een gemiddelde van 0,98 á 2,65% per maand. De intresten van de fameuze “cheque especial” (in het ‘rood’ gaan op de bankrekening) daalden tot een gemiddelde van 1,35 tot 4,27%/maand. Ook de intresten op het rotatieve gebruik van de kredietkaart daalden aanzienlijk.

Bij privé banken als Santander, HSBC, Itaú en Bradesco liggen die juros nog steeds erg hoog, vooral bij de ‘cheque especial’ waar intresten gelden van 8,87% tot 10,31% per maand. Nogal wat Brazilianen laten zich verleiden tot het gebruik van die peperdure limiet en raken er op de duur niet meer uit door de alsmaar zwaarder wegende intresten. Idem dito voor het gebruik van kredietkaarten. Wie bijvoorbeeld aankopen deed voor een bedrag van R$ 400 krijgt dan de mogelijkheid om dit in 24 keer terug te betalen aan een deelbedrag van R$ 29. Hierdoor wordt de schijn opgewekt dat de terugbetaling minder zwaar weegt en dat het “geen kwaad” kan om opnieuw aankopen te doen met dezelfde kaart, met alle gevolgen vandien. Eens de limiet van de kaart bereikt, is het gedaan met aankopen. De juros zorgen ervoor dat die aankopen wel heel erg duur uitvallen. Geen wonder dus dat de klanten van de privé banken op zoek gaan naar goedkopere intresten. Met de ingreep van de twee bovenstaande banken is dit nu mogelijk. Die ingreep zal ongetwijfeld een reactie veroorzaken bij de privé banken die nu dreigen om klanten te verliezen. In een land waar de intresten op kredieten een van de hoogste ter wereld zijn, is een beetje concurrentie op dit vlak van harte welkom.

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to Yahoo BuzzAdd to Newsvine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s