Boipeba, een aards paradijs

Brazilianen die hun vakantie willen doorbrengen buiten de platgetreden paden, trekken wel eens naar het eiland Boipeba. Zoveel zijn er dat niet, het eiland is wat minder makkelijk bereikbaar, zelfs onbekend voor velen. Een goed bewaard geheim? Niet echt; er zijn op zijn minst een vijftal websites die de loftrompet steken over wat wel eens het Braziliaanse Polinesië genoemd wordt. Terecht of niet, wanneer presidente Dilma Rousseff plots haar drukke agenda in Bahia onderbreekt om in het diepste geheim enkele nachten door te brengen in een pousada op dit eiland, dan spreekt dat boekdelen. Zij is niet de enige. Bekendheden als Ozzy Osbourne, David Byrne, Caetano Veloso e.v.a., houden er ook van om zich incognito even te verpozen in Boipeba. Ze worden er immers met rust gelaten.

Boipeba maakt deel uit van de archipel Tinharé, aan de Costa de Dendê (ten zuiden van de hoofdstad Salvador). Het verantwoordelijke município heet Cairu. Een meer bekende plek van Tinharé is Morro de São Paulo, inmiddels volgebouwd en lijdend onder een vorm van massa toerisme. Dit is (nog) niet het geval voor Boipeba dat wat moeilijker bereikbaar is. Het eiland wordt begrensd door de Atlantische Oceaan aan de ene zijde, door de vele mangroves van de “Rio do Inferno” aan de zijde van het Braziliaanse vasteland.


Vlot doorheen de mangroves met een snelle “lancha”.

De meeste bezoekers komen via het stadje Valença waar de auto achtergelaten wordt. Vervolgens gaat het met de boot naar Boipeba. Er zijn soortgelijke verbindingen waar het wat sneller gaat, maar dan moet men de weg goed kennen en niet bang zijn van onverharde wegen. Wie het zich kan veroorloven, kan vanuit de internationale luchthaven van Salvador rechtstreeks naar Boipeba vliegen in een klein vliegtuig. Er zijn drie vluchten per dag, heen en weer.

Boipeba heeft een dichte begroeiing die deel uitmaakt van het voormalige enorm uitgebreide Atlantische regenwoud. Er zijn duinen, bloedmooie stranden, koralen, zandbanken in volle zee waar het goed is om het leven onderwater te ontdekken. Verder de gebruikelijke palmbomen, enkele tientallen pousadas, restaurantjes, een klein gezellig centrum (Velha Boipeba), tropisch fruit, fauna & flora in alle vormen. De enige auto op het eiland is een ambulance. Die brengt dringende gevallen snel naar een “ambulancha”, een speciale motorboot die de zieke snel naar het hospitaal kan brengen in Valença. Op het ganse eiland wonen minder dan 2.000 mensen. De meeste daarvan wonen in Velha Boipeba en leven van de visvangst of, in mindere mate, van het toerisme.

De naam Boipeba werd afgeleid van de naam die de vroegere bewoners (Tupinambás indianen) aan de plek gaven: “m’boi pewa” betekent “vervelende slang”. Dat slaat niet op een serpent maar wel op een grote zeeschildpad, dieren die er ook vandaag nog te vinden zijn.

Een verblijf op Boipeba is een verrijkende ervaring, meer, nogal wat bezoekers komen er in de verleiding om er zich voorgoed te vestigen. Enkelen maakten die droom waar en er zijn dan ook verscheidene restaurantjes, pousadas of andere bescheiden zaakjes die door buitenlanders uitgebaat worden. Anderen verkochten hun hebben & houden, en leven er in alle bescheidenheid, dicht bij de natuur. Gezien de afstand tot de dichtsbijzijnde stad (Valença) is niet alles vanzelfsprekend in Boipeba. Vlees, bepaalde verse groenten (sla, tomaten..)  is er niet zo makkelijk te vinden. Vis en schaaldieren daarentegen, in overvloed. Wie zich hiermee tevreden kan stellen, kan Adam en Eva achterna. Toch is er internet (via radio) beschikbaar, en er is één gsm operator (Vivo) wiens signaal er redelijk werkt. Zoet water wordt vanaf het vasteland aangevoerd via ondergrondse leidingen, net zoals de stroomvoorziening (220V op gans het eiland).


Lambretas: schaaldieren die het midden houden tussen oesters en mosselen. Ze smaken ongeveer als die laatsten.


Zonsondergang aan het strand van Boipeba.

Meer en grotere foto’s, klik hier.

Websites

http://www.ilhaboipeba.org.br/
http://www.boipebatur.com.br/
http://www.boipeba.org/
http://www.boipeba.tur.br/
http://www.boipeba.net/

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to Yahoo BuzzAdd to Newsvine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s