Arme Brazilianen eten gezonder

Het IBGE (Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística), nooit verlegen om een statistiekje minder of meer, maakte bekend wat de Brazilianen eten. Het blijkt dat dit sterk afhankelijk is van het inkomen, niet onlogisch. De groep met een inkomen tot 135 euro/maand eet veel meer rijst en bonen dan de rest. Bovendien consumeren ze tweemaal zoveel zoete aardappelen als de meerverdieners, maar slechts de helft van de frieten die zij eten. Door het gebrek aan koopkracht is de voeding van die armen beperkt tot basiselementen, maar wel gezonder. De analyse wijst uit dat zij meer verse en/of gezouten vis eten, of gezouten vlees. Wat bij hen veel minder op tafel komt zijn zoetigheden, frisdranken, pizza´s en snacks. “Light” frisdranken komen er al helemaal niet aan te pas.


Rijst en bonen, dagelijkse kost voor de meeste Brazilianen. Foto: Antônio Cruz/ABr

Degenen met een hoger inkomen eten meer fruit, groenten en melkproducten, een tekort bij de armen. Verder blijkt nog dat er drie items eenzaam aan de top staan van de Braziliaanse consument: rijst, bonen en koffie. Brazilianen eten ook teveel zout, en meer dan 60% van de Braziliaanse bevolking eet ook veel te veel suiker. Alsof dat nog nodig zou zijn, bevestigt het onderzoek ook dat Brazilianen graag en veel bier drinken. De mannen winnen het van de vrouwen die vijfmaal minder bier consumeren. Veel van dat bier wordt buiten de huiselijke kring gedronken, in bars, restaurants en andere gelegenheden. Brazilianen eten en drinken alsmaar meer buitenhuis: snacks (al dan niet industrieel), broodjes, frisdranken, fruitsalades, chocolade, roomijs, alcohol. Vrouwen eten veel meer fruit & groenten dan mannen. In het algemeen eten Brazilianen (zowel vrouwen als mannen) veel te weinig fruit en groenten, alleszins heelwat minder dan wat aanbevolen wordt door de wereldgezondheidsorganisatie.

Meer details (in het Portugees) over het rapport: klik hier

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to Yahoo BuzzAdd to Newsvine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s