Werkvergunningen in Brazilië

In diverse fora m.b.t. Brazilië staat wel regelmatig een berichtje te lezen van iemand die van plan is om naar Brazilië te emigreren, al dan niet met de vraag “Kan ik er aan de slag, wat zal ik doen en waar vind ik werk?“. Ervaren expats geven meestal snel een antwoord: “Vooraleer verder te gaan, heb je al een verblijfsvergunning?“. Juist. Het kan niet vaak genoeg herhaald worden: men kan niet zomaar de koffers pakken en de oceaan oversteken in de overtuiging dat men wel snel een nieuwe toekomst kan opbouwen in het land waar de eerste letter van het begrip BRIC naar verwijst, ook al zijn de economische vooruitzichten erg positief. Werken in Brazilië kan enkel onder speciale voorwaarden. Indien men uitgenodigd wordt door een bedrijf, dan is dat uiteraard wat makkelijker. Raadpleeg even de FAQ-pagina voor meer details omtrent de voorwaarden om al dan niet te kunnen werken in Brazilië, of surf meteen naar de pagina van het Braziliaanse Ministerie van Arbeid waar de nodige uitleg (in het Engels) te vinden is.


De waterkrachtcentrale van Jirau (in de staat Rondônia), momenteel nog in aanbouw.

Niettegenstaande de reglementering terzake, steeg het aantal arbeidsvergunningen voor buitenlanders met 19% in de eerste zes maanden van 2011. Dat werd bekend gemaakt door het ministerie van arbeid. Meer dan 26.000 niet-Brazilianen kregen zo een vergunning in die periode. De meeste van die vergunningen zijn tijdelijk (2 jaar). Maar ook de permanente vergunningen stegen in aantal, van 1.428 vorig jaar naar 1.861 dit jaar. Het gaat echter om een vrij klein “universum”. Bedrijven die een werkkracht zoeken in het buitenland moeten eerst aantonen dat ze aankondigingen plaatsten in eigen land. Als er geen Brazilianen reageren, dan mag men elders gaan zoeken. Minister van Arbeid Carlos Lupi zegt erbij dat het goedkoper is om iemand uit eigen land aan te werven dan een vreemdeling die zich moet aanpassen. De meeste van de buitenlanders met een arbeidsvergunning komen uit Latijns-Amerika en gaan vooral werken in Jirau en Santo Antônio (energiecentrales in aanbouw, beiden in de staat Rondônia). Andere vergunningen gingen vooral naar gespecialiseerde werkkrachten op boorplatformen en schepen. Verder zijn er nog sportlui en artiesten die tijdelijk hun activiteiten in Brazilië uitoefenen. Permanente arbeidsvergunningen voor privé-investeerders stegen met 0,7% in het eerste semester: in totaal gaat het om 434 vergunningen. Licenties voor administrators, directeuren en executieven van bedrijven stegen met 7,2%, in dit geval een totaal van 762 personen.

Werken in Brazilië kan een droom zijn voor sommigen die menen dat het gras elders groener is. Toch blijft men best met beide voeten op de grond staan. Brazilië zit heus niet te wachten op buitenlandse werkkrachten. Wie wil investeren, een nuttige economische bijdrage wil leveren aan een land in volle groei, die zal (mits het ondergaan van de gebruikelijke bureaucratische rompslomp) een goede kans maken op succes. Voor wat, hoort wat. U zal er iets moeten voor doen. Braziliaanse hangmatten zijn enkel geschikt om uit te rusten na een inspanning.

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to Yahoo BuzzAdd to Newsvine

Een Reactie op “Werkvergunningen in Brazilië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s