Heimwee naar dictatuur

Jair Messias Bolsonaro (56) is een Braziliaanse militair en politicus (Partido Progressista – Rio de Janeiro). Op dit moment loopt zijn zesde mandaat als volksvertegenwoordiger. Hij staat bekend als een uiterst rechtse figuur. In de jongste uitzending van het humoristische programma CQC werd hij geïnterviewd en mocht hij vragen beantwoorden van het publiek. Een en ander leidde tot een zware polemiek en een van de meest behandelde onderwerpen bij Twitter in de jongste dagen. De ‘deputado’ verklaarde o.m. zonder blikken of blozen dat zijn kinderen niet het risico liepen om een relatie met een kleurling(e) te hebben, of homoseksueel te zijn omdat ze “een goede opvoeding genoten“. Tegen de zangeres Preta Gil (36, dochter van Gilberto Gil) zei hij letterlijk: “Ik ga niet zomaar met de eerste de beste in debat over promiscuïteit, ik loop dat risico niet. Mijn kinderen werden goed opgevoed en dat in een totaal andere omgeving als die van u“.

Op de vraag wat hij zou doen als zou blijken dat een van zijn kinderen homoseksueel zou zijn: “Dat komt niet eens bij mij op. Zij kregen een goede opvoeding en hadden altijd een vader die hun behoedde“. Of hij zou deelnemen aan een “parada gay”: “Daar zal ik nooit aan deelnemen. Ik weiger om slechte gewoontes te promoten. Ik geloof in God, heb een familie en die moet beschermd worden, zoniet gaat de natie om zeep“. Bolsonaro is ook tegen de “cotas raciais” (reglementering die toegang geeft aan faculteiten voor alle rassen) en zegt dat hij nooit in een vliegtuig zou stappen waarvan de piloot een “cotista” is, of zich zou laten opereren door een dokter “cotista”. Iemand vroeg hem vervolgens wat hij zou doen indien hij een van zijn kinderen zou betrappen op drugsgebruik: “Ik zou een flink pak slaag uitdelen, daar mag je donder op zeggen“. Verder of hij zou “martelen” om het drugsgebruik tegen te gaan: “Als je een stevige aanpak als martelen beschouwt, ja dan zou hij gemarteld worden“.


Preta Gil tijdens een optreden op de Parada do Orgulho LGBT in de staat Acre – Foto Agência de Notícias de Acre – Flickr Creative Commons

Bolsonaro zei verder nog dat hij Cuba verafschuwt en dat hij Dilma Rousseff niet ziet als een presidente, maar als iemand met een verleden van ontvoeringen en overvallen (refererend naar de periode dat Dilma Rousseff een linkse activiste was). Hij heeft ook heimwee naar de militaire dictatuur omdat er toen een regime was met “respect voor de familie, de openbare orde en een autoriteit die zichzelf niet verrijkte“.

Wie het Portugees machtig is kan de verklaringen van de volksvertegenwoordiger hier bekijken. Preta Gil liet inmiddels weten dat ze van plan is om Bolsonaro gerechterlijk te vervolgen voor zijn uitspraak tegenover haar.

Foto Bolsonaro: Wilson Dias/ABr

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to Yahoo BuzzAdd to Newsvine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s