Ibama blokkeert toegang tot Cristo


In het nationale park van Itatiaia, een stukje natuurschoon dat momenteel niet toegankelijk is door een staking van Ibama.

Nogal wat cariocas (inwoners van Rio de Janeiro) en andere Brazilianen kregen bepaald zure oprispingen bij het nieuws dat de ambtenaren van Ibama (Instituto Brasileiro do Meio Ambiente e dos Recursos Naturais Renováveis) de toegang tot de Corcovado berg afsloten. Op zich is een staking van ambtenaren niet ongewoon in Brazilië. Gisteren nog verklaarde president Lula dat hij geen loonsverhogingen wilde goedkeuren in een verkiezingsjaar. Erger is dat door de staking nu grote publiekstrekkers als Cristo Redentor plots niet meer toegankelijk zijn. Ook de toegang tot populaire nationale parken als Serra dos Órgãos (Teresópolis), Itatiatia en Bocaina werd geblokkeerd. Het Parque Nacional da Tijuca (dat de stad Rio de Janeiro doormidden snijdt) blijft toegankelijk, maar enkel omdat er te weinig beambten zijn om ook daar een blokkering op te richten, aldus de stakers. Het STJ (hoogste gerechtshof) zou vandaag nog een uitspraak doen over de wettelijkheid van de staking die begon einde april en die zich over het ganse land verspreidde. Sinds toen liggen alle aanvragen tot een milieuvergunning stil. De stakers willen loonsverhogingen van 10 tot 30%, afhankelijk van de plaats van tewerkstelling, of de uitgeoefende functie. Ambtenaren van Ibama krijgen naar Braziliaanse maatstaven nochtans een zeer behoorlijk loon (van R$ 3.600 tot R$ 8.300…).

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to Yahoo BuzzAdd to Newsvine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s