Havaianas

Havaianas+
Havaianas in de winkel: aan keuze geen gebrek

Achter een simpel dagelijks gebruiksvoorwerp als teenslippers kan een succesverhaal steken dat zijn weerga niet kent. Hier heten die dingen gewoon “chinelos”. João Modaal heeft zelden wat anders aan zijn voeten gezien het klimaat waarin hij leeft. Bovendien zijn die dingen spotgoedkoop en dat is ook al een argument. Maar Havaianas zijn niet zomaar een stel chinelos. Ten eerste zijn die altijd net wat duurder dan die van de concurrentie, en volgens de volksmond ook veel beter van kwaliteit. Bovendien zijn ze inmiddels wereldwijd bekend en gegeerd, zelfs als daar absoluut zotte prijzen voor gevraagd worden. Een eenvoudig stel kost hier gemiddeld R$ 22 (10 euro) maar diezelfde Havaianas worden in andere delen van de wereld voor het dubbele of zelfs driedubbele van de prijs aangeboden. Zonnekloppen met Havaianas aan de voeten is dus blijkbaar een noodzaak voor de mode-gevoelige mens, tenminste buiten Brazilië. Toch bestaat het vermoeden dat de mode iets minder meespeelt dan het Braziliaanse karakter, het vlaggetje, de vrolijke kleuren, de link naar de bekende Braziliaanse “alegria” (levenslust, geluk, plezier).

Havaianas
Een stel eenvoudige Havaianas

De naam werd destijds (in 1962) gewoon afgeleid van Hawaï, het eiland dat voor de meeste mensen gelijk staat met begrippen als zon, zee en strand. Raar eigenlijk, gezien de hoeveelheid van die drie dingen, beschikbaar in Brazilië. Maar commerce is commerce nietwaar. De slippers hebben allemaal hetzelfde basisontwerp, bestaan voor 100% uit rubber en verschillen enkel in kleur en versiering. Dat kunnen zelfs juwelen zijn, maar blijkbaar zijn vooral Havaianas met kleine Braziliaanse vlagjes erg populair in het buitenland. Er moeten sinds 1962 wel enkele miljarden van die dingen verkocht zijn. De producent (de Braziliaanse groep Camargo Corrêa) maakt er zowat 162 miljoen per jaar. Op de Braziliaanse markt van teenslippers hebben de Havaianas de absolute meerderheid, met 80%. Meer dan 10% van hun productie wordt uitgevoerd naar 80 landen in de 5 continenten. Er zouden zowat 200.000 verkoopspunten bestaan op onze planeet.

Havaianas_Bandeira
Het fameuze Braziliaanse vlaggetje op een stel Havaianas

Toch bestond het grootste koperspubliek van Havaianas gedurende 30 jaar uit de armsten van Brazilië die het schoeisel kochten op lokale straatmarktjes en kleine winkeltjes. Dat ging zover dat de Havaianas bekend stonden als “chinelo de pobre” (teensletsen voor armen). In 1991 bracht de producent daar verandering in door de lancering van het model “Havaianas Sky”, met verhoogde zolen en sterkere kleuren, hierdoor mikkend op de hogere klasse. Ook de prijs werd verhoogd en het idee sloeg aan. De fabriek ligt in Campina Grande, in de staat Paraíba. Daar worden er 5 paar Havaianas geproduceerd per seconde. Op elke 3 Brazilianen zijn er twee die jaarlijks minstens 1 paar Havaianas kopen, vandaar dus 126 miljoen teensletsen per jaar, enkel in Brazilië zelf. Tel daarbij de rest van de wereld en de knotsgekke prijzen die betaald worden voor sommige modellen (tot 300 euro!), en u krijgt al een aardig beeld van de jaarlijkse fakturatie.

Een Reactie op “Havaianas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s