Hyacint Ara’s ontdekt

arara_azul1
Hyacint Ara (Blauwe Ara of Arara Azul) – Foto: Elza Fiuza/ABr

Onderzoekers van de universiteit van São Paulo en van het “Instituto Arara-Azul” werden aangenaam verrast door de ontdekking van een schuilplaats met 28 nesten van hyacint ara’s, een bedreigde papegaaiensoort die vooral in Zuid Amerika voorkomt. De nesten werden ontdekt in het woud van Carajás, in het zuidoosten van de staat Pará. Volgens de biologe Sílvia Presti die deelnam aan de expeditie, gaat het om een zeer belangrijke ontdekking die er zal toe bijdragen dat deze vogelsoort voortaan beter kan beschermd worden. De eetgewoontes van de dieren werden bestudeerd, alsook de plaatsen die zij uitkozen om nesten te bouwen. Er werden ook bloedstalen genomen voor een genetische studie.

arara_azul21Een ploeg van vijf onderzoekers doorkruiste het gebied gedurende een maand omdat ze vermoedden dat er daar nog enkele blauwe ara’s konden gevonden worden. Het aantal gevonden hyacint ara’s bleek echter veel groter dan verwacht. Sílvia Presti zegt dat de meeste hyacint ara’s nog te vinden zijn in het Pantanal gebied. Er zijn ook nog kleine aantallen te vinden in een gebied tussen de staten Bahia, Piauí en Tocantins, maar daar is weinig over geweten. Zij meent dat de drie verschillende groepen hyacint ara’s zich nu los van elkaar voortplanten en dat dit over de komende decennia stilaan kan leiden tot verschillende vogelsoorten. De grootste bedreiging van deze dieren wordt gevormd door de illegale jachten. De biologe zegt dat er op dit moment nog net genoeg dieren zijn om de soort in stand te houden, maar dat maatregelen zullen moeten genomen worden om hen beter te beschermen. Die bescherming is niet alleen goed voor de dieren zelf, maar ook voor het behoud van de omgeving waarin zij leven, aldus de onderzoekster.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s