Afro Reggae

Maar al te vaak ziet men in de media (en ook hier) allerlei negatieve berichten verschijnen over het geweld, armoede en sociale problemen in de favela’s van Rio de Janeiro. De balans heeft ook een andere kant en het zou verkeerd zijn om te denken dat die steeds overhelt naar de negatieve zijde. Een meerderheid van de bewoners bestaat nog altijd uit weliswaar arme, maar hardwerkende en eerlijke mensen die hun best doen, ondanks het feit dat ze minder kansen hebben dan de middenklasse, of de rijken van dit land.

Favela Rising

Favela Rising” is een documentaire uit 2005, van de Amerikaanse filmmakers Jeff Zimbalist en Matt Mochary. De film werd diverse keren bekroond, o.m. op het Tribeca Film Festival (Best New Documentary Filmmaker), het New York Latino Film Festival (Best Documentary Film) en het Big Sky Documentary Film Festival (Best Feature Documentary). In totaal kreeg de film 25 internationale awards en werd opgenomen in de lijst voor een Oscar. De prent vertelt het verhaal van Anderson Sá, een voormalige drugstrafikant die de roots beweging Afro Reggae opricht, voluit “Grupo Cultural Afro Reggae”. Hij vormt de aanzet van een sociaal revolutionaire beweging die de jeugd in de favela’s een alternatief biedt voor het vele geweld, een muzikaal alternatief bestaande uit hip-hop, rap, soul en reggae via dans workshops, voetbal, capoeira, percussie, recyclage en andere activiteiten.

Video: Favela Rising Trailer

Afro Reggae

Afro Reggae is geen fictie. De ONG (NGO) bestaat sinds 1993 en werd opgericht in de favela Vigário Geral, nabij de Avenida Brasil in de zona norte van Rio de Janeiro. In het begin ging het louter om een muzikale groep die ook een krantje (Afro Reggae Notícias) uitgaf. Hun optredens stonden destijds bekend als “Rasta Dancing”. Het initiatief groeide echter uit tot een sociale beweging die zich vooral toelegde op de bewustmaking van de Afro-Brazilianen en om hen te leren dat er alternatieven bestaan voor de misdaad. Het project groeide en kreeg later steun van personaliteiten als Caetano Veloso en Regina Casé. Vandaag is Afro Reggae ook actief in andere favela’s: Cantagalo, Parada de Lucas en het Complexo do Alemão. In totaal zijn er 65 lopende projecten, ook op nationaal en internationaal vlak.


De favela Vigário Geral

Het verhaal van Norton Guimarães

De drijvende kracht van Afro Reggae heet José Junior (foto), een man die zich als doel gesteld heeft om wapens symbolisch om te vormen tot muziekinstrumenten en om de jeugd in de favela’s een kans te geven om op een eerlijke manier hun brood te verdienen. Ondanks het feit dat Afro Reggae in financiële moeilijkheden verkeert, zijn er nog steeds verhalen van jongeren die dankzij de NGO een nieuw leven begonnen. Niet alleen jongeren trouwens. Heel recent werd het verhaal van Norton Guimarães bekend. Norton is 51 en van die 51 jaren bracht hij er 32 door in de misdaad. In 2006, net voor het karnaval, werd hij vrijgelaten uit de gevangenis van Bangu III. Hij zat daar opgesloten wegens een overval in 2000 die destijds 5.000 euro opleverde, geld dat Norton graag uitgaf aan vrouwen, gouden juwelen en cocaine. Zoals overal ter wereld is het ook in Brazilië erg moeilijk om werk te vinden als ex-gevangene. Een priester die regelmatig kwam preken in de gevangenis bracht hem in contact met José Junior. Die besloot Norton te helpen na het vernemen van zijn levensverhaal. Norton werd een raadgever van Afro Reggae, geeft nu spreekbeurten voor jongeren en helpt hen bij het zoeken naar werk. Tegen de jongeren zegt hij dat hij een spiegel is die hen moet tonen dat ze niet in dezelfde val mogen trappen als hij. De leiding van Afro Reggae is tevreden over Norton’s werk en zegt dat het duidelijk is dat hij een invloed heeft op de jongeren. Iemand met 32 jaren criminele ervaring kan ook een goed voorbeeld zijn voor jongeren, en het is daarom dat we besloten zijn verhaal publiek te maken, aldus Afro Reggae.


Afro Reggae in actie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s