Werken in Brazilië

De graad van werkloosheid in Brazilië kende een positieve evolutie in vergelijking met vorig jaar. In april en mei van 2007 bedroeg die nog 10,1% en begon toen te dalen. In december van vorig jaar stond het werkloosheidscijfer op 7,4%, niet onlogisch gezien de vele tijdelijke banen die gepaard gaan met het eindejaar. Op dit moment bedraagt de werkloosheid 8,5%, geen slecht resultaat. Deze cijfers slaan voornamelijk op banen met een “Carteira Assinada”. Wie in Brazilië officieel wil werken en ingeschreven zijn heeft een “Carteira de Trabalho” nodig, uitgereikt door het Ministerie van Arbeid. Miljoenen Brazilianen werken nog steeds in de “Informalidade”, vrij vertaald “in het zwart”. Ook buitenlanders die hier aan de slag willen hebben zo ‘n arbeidsboekje nodig. Dat wordt pas uitgereikt nadat de aanvraag voor een “visto permanente” (definitieve verblijfsvergunning) goedgekeurd is en nadat die goedkeuring in het staatsblad verscheen, iets wat een jaar of langer kan aanslepen.

Regelmatig zijn er in Brazilië beelden te zien van lange rijen mensen die staan aan te schuiven voor een betrekking, niet in het minst als er weer ergens een plaats aangeboden wordt als openbare ambtenaar, of als arbeider bij een openbare instelling. Het vinden van een baan is dan ook niet vanzelfsprekend voor een buitenlander. Mensen met hogere diploma’s maken een kans, maar moeten ook opboksen tegen Brazilianen met een vergelijkbaar diploma. Werkgevers zijn niet echt geneigd om voorrang te geven aan een buitenlander, tenzij er geen Braziliaans alternatief is. Een andere absolute vereiste is een goede kennis van het (Braziliaanse) Portugees, zowel spreken als lezen & schrijven. Kennis van andere talen zoals Engels, Frans, Duits of Spaans is ook een pluspunt. Nogal wat buitenlanders proberen een baan te vinden bij een van de vele privé-scholen waar die talen onderwezen worden. Wie een van die talen als moedertaal heeft en een diploma in de letteren (of vergelijkbaar) maakt een goede kans. De lonen zijn echter niet om over naar huis te schrijven.

Een job vinden kan via de gebruikelijke kanalen: advertenties in kranten of het internet, of een tewerkstellingsagentschap. In Brazilië echter maakt men meer kansen via persoonlijke contacten. Het gaat er meer om “wie je kent” dan “wat je kent”. Het uitbouwen van een persoonlijk netwerk kost tijd maar kan de moeite lonen. Sollicitaties met indrukwekkende cv’s worden vaak niet eens beantwoord en dat kan bepaald ontmoedigend werken. Zo ook voor de privé scholen waarover hierboven sprake. Een bezoek en een persoonlijk gesprek zullen meer kansen bieden dan het sturen van een cv die vaak gewoon in de prullenmand terechtkomt, ook al is er wel degelijk een vraag naar leerkrachten.

Een andere factor is de locatie. Het zuiden van Brazilië, meer bepaald São Paulo en omgeving staan economisch het sterkst en het is dan ook logisch dat de vraag naar goed geschoolde werknemers er hoger is dan pakweg in de Sertão van Bahia. Volhouden is een must, geduld een goede eigenschap. Wat beslist moet vermeden worden is werken terwijl men nog geen verblijfsvergunning heeft, dat kan een reden zijn om weggestuurd te worden door de Braziliaanse autoriteiten.

11 Reacties op “Werken in Brazilië

  • M.Koning

   Er is werk in de bouw.
   (vagas de construção) dit even op google in tikken
   verder zonder permanentie voor brazilie zal je hier niet kunnen werken.
   vereiste voor werk is een carteira de trabalho.

   uitgegeven door ministerio do trabalho e emprego

   minimum salaris in brazilie is nu 622 reaal pmd.

   Als prof heb je een basis salaris van 880 pmd
   daar naast kent de bouw ook toeslagen .

 1. Ik ben student, zoek een stageplaats voor 6 maanden in brazilie, studeer psychologie en doe het liefst iets in de marketing, misschien iets richting het wk van 2014? als iemand wat linkjes heeft waar ik kan zoeken hoor ik het graag!

 2. Ik studeer voorlopig sociaal werk aan de universiteit te Gent. Mijn verlangen om naar Brazilië te trekken ligt vooral in het feit dat ik les geef in Capoeira en deze hobby daar verder wil ontwikkelen. Ik vroeg me daarom af dat ik mijn verblijf in Brazilië kan combineren met een job in de sociale sector. Kan u mij misschien vertellen wat de stand van zaken is binnen deze sector?

 3. Hallo mensen, Ik ben zelf half braziliaans half nederlands, Ik ben in Brazilie geboren en heb dubbele nationaliteit. Ik woon al 33 jaar in Nederland. Nu ben ik van plan in korte tijd weer terug te gaan naar Brazilie, Ik spreek, schrijf en versta de taal als ook het Nederlands en Engels. Graag wil ik weten wat de kansen op werk zijn in Brazilie, heb mij daar nl nog niet genoeg in verdiept. Ook als iemand misschien een link of adres heeft van bijvoorbeeld Nederlandse bedrijven in Brazilie waar ik zou kunnen solliciteren mag in elke branch zijn ben aardig breed opgeleid. Alvast bedankt. Tadeu

  • Oi Tadeu,
   Ik las net je bericht die jij een tijd geleden hebt geplaatst dat je graag in Brazilië wil wonen en werken, mijn vraag is dat al gelukt? Groetjes Cristine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s