Orde in de wanorde?

Het Secretariaat voor milieu van Rio de Janeiro begon gisteren met de afbraak van drie woningen in aanbouw, op de top van de heuvel Pavão-Pavãozinho in Copacabana. Het gaat andermaal om illegale bouwsels, zoals de meeste woningen in favela’s. Hier werd ingegrepen omdat het gebied deel uit maakt van de beschermde resten van de “Mata Atlântica”. De wet verbiedt constructies op dergelijke hoogte, in dit geval 135 meter boven de zeespiegel. De bouwers verliezen niet alleen hun materialen maar worden ook nog eens verplicht om er opnieuw bomen te planten, op straf van gerechterlijke vervolging.

Pavaozinho
Afbraak van illegale bouwsels op de morro Pavão-Pavãozinho. Men heeft er een fraaier uitzicht op het strand van Ipanema en de oceaan dan in sommige hotels aan de kust waar toeristen veel geld ophoesten om toch maar een “zicht op zee” te hebben.

De operatie van de verantwoordelijke autoriteiten is ook bedoeld om de weg vrij te maken voor de werken van het PAC (Programma de Aceleração do Crescimento). Die werken moeten de levensomstandigheden van de favela bewoners verbeteren. Er komen scholen, betere wegen, rioleringen, gezondheidsposten en sommige favela’s zoals bovenstaande en het Complexo do Alemão krijgen zelfs een heuse kabellift waardoor de bewoners bovenop de heuvels zich veel gemakkelijker en sneller zullen kunnen verplaatsen.

Vrijdag wordt president Lula verwacht, hij komt een toespraak houden aan de favela Complexo do Alemão, de voorbereidingen zijn in volle gang. Zijn bezoek betekent eigenlijk het startschot van de werken waarbij de bewoners zelf ingeschakeld worden als werknemers.

Alemao_Lula
Een van de toegangen tot de favela Complexo do Alemão. Voor de veiligheid van president Lula wordt gezorgd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s